miercuri, 19 aprilie 2017

Jan Matejko - Stańczyk, Bufonul


Cântecul bufonului

1. Când eram flăcău la mama
Hei, ce ploaie şi ce vânt
Dam şi eu prin fete iama
Fiindcă plouă pe pământ

2. Iar când mi-a mijit mustaţa
Hei, ce ploaie şi ce vânt
Tot în râs am luat viaţa
Fiindcă plouă pe pământ

3. Dar de când m-a ars năpasta
Hei, ce ploaie şi ce vânt
Şi mi-am luat şi eu nevasta
Plouă-ntr-una pe pământ

4. Şi, de-atunci, bătu-o-ar Gaia
Fie ploaie, fie vânt
Beau şi eu cât toată ploaia
Care cade pe pământ

5. Piesa-i gata, trag oblonul
Hei, ce ploaie e afară
Dacă v-au plăcut bufonii
Mai poftiţi şi-n altă seară

Versuri Cântecul bufonului - Dan Andrei Aldea
Versuri: William Shakespeare (adaptare)


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jan Matejko
Titlul : Stańczyk, Bufonul
Titlul original: Stańczyk
Data: 1862
Stilul: Romanticism
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea: 120 x 88 cm
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
-----------------------------------------------------------------------
Jan Matejko: Stańczyk, ulei pe pânză
Stańczyk sau Bufonul Stanczyk la știrea căderii orașului Smolensk (în poloneză Stańczyk W Czasie Balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska) este o pictură realizată de Jan Matejko în anul 1862. Acest tablou a fost achiziționat de către Muzeul Național din Varșovia în anul 1924. În timpul celui de al doilea război mondial tabloul a fost furat de către naziști și ulterior confiscat de către Uniunea Sovietică. Pictura a fost retrocedată și s-a întors în Polonia, în jurul anului 1956.
Această pictură, este una dintre cele mai faimoase lucrări al lui Jan Metejko, ea aducându-i celebritatea. Aceasta a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai cunoscute picturi din Muzeul Național din Varșovia, ea făcând parte din „Colecția de picturi poloneze realizate înainte de 1914”. tematica sa principală este contrastul dintre solemnitatea bufonului Stańczyk și agitația plină de viață din fundal. Pictura a dat naștere unei imagini a lui Stańczyk plină de ironie, imagine care a fost percepută și recunoscută de întreaga societate poloneză.
Stańczyk este reprezentat în pictura lui Matejko ca o figură masculină care a trăit în perioada de apogeu a puterii economice, culturale și politice poloneze, din timpul Renașterii din Polonia, pe vremea domniei regelui Sigismund I al Poloniei (a domnit între anii 1506 - 1548). Stańczyk a fost o figură populară, el fiind descris în documentele vremii ca un om elocvent, spiritual și inteligent, care satiriza și comenta adeseori despre trecutul, prezentul și viitorul națiunii. Spre deosebire de alți bufoni de la curțile europene, Stańczyk este și a fost totdeauna considerat mai mult decât un simplu artist de comedie, faima și legenda ce-l învăluie au fost foarte puternice în timpul său și s-a bucurat de o adevărată renaștere a personalității sale în secolul al XIX-lea. Celebritatea sa transpare și astăzi prin prezența lui în literatură, teatru și poezie. Aluziile și glumele lui Stańczyk au fost păstrate și transmise mai departe de către scriitori și istorici, printre care Łukasz Górnicki, Jan Kochanowski, Marcin Kromer, și Mikołaj Rej care l-au lăudat pentru lupta în numele adevărului și împotriva ipocriziei.
Despre viața bufonului Stańczyk nu se știe mai nimic, chiar numele fiind o chestiune de dispută. Sursele contemporane amintesc de bufonii Gaska și Stańczyk. Ambele nume apar în două poeme scurte scrise de către Jan Kochanowski. Numele celor doi bufoni nu sunt niște nume proprii, ci sunt diminutivele cuvintelor „gęś” (de gâscă) și Stanislaw. Toate supozițiile menționate până acum l-au condus pe Aleksander Brückner și pe alți cercetători să creadă că Gaska și Stańczyk sunt de fapt poreclele aceluiași personaj. O altă ipoteză ar fi că, numele bufonului ar fi fost Stanislaw Gaska, nume tipic polonez, ipoteza necredibilă deoarece proveniența numelui ar fi, mai degrabă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, decât din secolul al XV-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu