joi, 27 aprilie 2017

Theodor Severin Kittelsen - Asteptand in camera - aniversare




INTERMEZZO PICTURAL CU THEODOR SEVERIN KITTELSEN

Schiţe pentru o tăcere perfectă


În sala de aşteptare e linişte o
monedă se rostogoleşte pe ciment


păianjenul pândeşte din difuzorul
gării haina plină de pete atârnă
singură în cuier


trenul opreşte un singur minut
călătorul nebun se apropie de mine
şi mă fotografiază plângând


câinele gol
dă târcoale mărului gol


de Matei Vişniec


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Theodor Severin Kittelsen
Titlul : Asteptand in camera
Titlul original: I venteverelset
Data :1883
Stilul:Neo-Romanticism
Mod de realizare:ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Date despre pictor:


Theodor Severin Kittelsen (27 aprilie 1857 – 21 ianuarie 1914) a fost un pictor norvegian, unul dintre cei mai populari artisti din Norvegia.Kittelsen a devenit cunoscut pentru picturile sale din natura, precum si pentru ilustratiile din povesti si legende, in special cu troli.
Kittelsen s-a nascut in orasul de coasta Kragerø din regiunea Telemark, Norvegia. Tatal lui a murit la o varsta timpurie, lasandu-si sotia si cei opt copii intro situatie pusa in ordine. Theodor avea doar 11 ani cand a devenit ucenic la un ceasornicar. La 17 ani, Diderich Maria Aall a descoperit ca e talentat la desen si astfel a ajuns elev la scoala de desen Wilhelm von Hannodin Christiania (actualmente Oslo). Datorita sprijinului financiar generos din partea lui Aall, mai tarziu a studiat si in München. Deoarece, in 1879 Diderich Aall nu a mai putut sa-l sprijine financiar, Kittelsen a fost nevoit sa-si castige existenta ca desenator la ziarele si revistele germane.
In 1882 Kittelsen a obtinut o bursa de stat pentru a studia in Paris. In 1887 s-a reintors in Norvegia si a inceput sa picteze dupa natura.
Theodor Kittelsen si familia lui s-au stabilit in anul 1899 langa Prestfoss, intro casa cu studio de pictura pe care au numit-o Lauvlia. Kittelsen si-a petrecut aici cei mai buni ani ca artist. In acea perioada, Kittelsen a fost angajat sa ilustreze povesti din folclorul norvegian de catre culegatorii de folclor Peter Christen Asbjørnsen si Jørgen Moe. In 1908 a fost facut cavaler al Ordinului Regal Norvegian Sf. Olav. Cu toate acestea a fost obligat sa vanda si sa plece din Lauvlia in 1910 deoarece sanatatea lui a inceput sa se deterioreze. Statul i-a acordat o subventie in 1911, insa a murit ruinat in 1914.
Stilul lui Kittelsen poate fi clasificat intre pictura neo-romantica si naive.Ca artist national a fost respectat si cunoscut in Norvegia, insa nu i s-a dat o atentie pe plan international.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu