luni, 22 mai 2017

Francis Cotes - Uniformă navală

N-am mintit

N-am mintit nimanui, niciodata.
De aceea-s sortit suferintei,
Infierat si supus umilintei,
Si hulit, de aceea, de gloata.


Verbul insusi ades ma deprima.
De aceea si viata mi-e trista -
Cei ce doar din minciuna exista
Prea adanc ma ranesc cu-a lor stima.

Lingusirea veroasa e-o pata
De nesters pe oricare obraz.
Consolarea mi-e una-n necaz:
N-am mintit nimanui, niciodata.

1909
de Igor Severianin
(traducere Mihail Calmacu)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Francis Cotes
Titlul: Uniformă navală
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor
Francis Cotes (20 mai 1726 – 16 iulie 1770) a fost un pictor englez, unul dintre pionierii pastelului din Anglia si membru fondator al Royal Academy in 1768.
S-a nascut in Londra, fiul mai mare al lui Robert Cotes, un farmacist (fratele mai mic al lui Francis, Samuel Cotes (1734–1818) s devenit tot artist, specializat in miniaturi). Cotes s-a pregatit cu pictorul portretist George Knapton (1698–1778).
Admirator al desenelor in pastel ale Rosalbei Carriera, Cotes s-a concentrat asupra lucrarilor in pastel si carbune (unele dintre ele sunt cunoscute ca gravuri). In cele mai renumite lucrari ale sale, in special cele de la inceputul anilor 1760, vopseaua in ulei e aplicata foarte fin, imitatand tehnica lui de pastel, ceea ce duce la comparatii cu Allan Ramsay(1713–1784) si Sir Joshua Reynolds. Picturile lui au claritate si caldura si o atentie deosebita asupra vesmintelor. In 1763 a cumparat o casa mare(in care George Romney s-a mutat ulterior) in Cavendish Square.
Unul dintre cei mai la moda pictori din acea perioada, Cotes a contribuit la fondarea Society of Artists si a devenit director in 1765. Pe culmile succesului, Cotes a fost invitat sa devina unul dintre primii membri ai Royal Academy, insa a murit doi ani mai tarziu, la varsta de 44 de ani, in Richmond

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu