luni, 22 mai 2017

Fritz von Uhde - Micuța prințesă la marginea mării - aniversare



ANIVERSAREA PICTORULUI FRITZ VON UHDE

* * *

la marginea cîmpului
plin de ciulini
o mică prințesă
măsoară cu privirea
iarba răscolită de vînt


doi greieri cîntă
despre frumusețea chipului ei

(cav)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Fritz von Uhde
Titlul: Micuța prințesă
Titlul original:
Data :
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor
Fritz von Uhde (nascut Friedrich Hermann Carl Uhde; 22 mai 1848 – 25 februarie 1911) a fost un pictor german de compozitie si subiecte religioase. Stilul lui situat intre Realism si Impresionism, artistul fiind considerat „impresionistul Germaniei”, a devenit unul dintre primii pictori care a introdus arta en plein air in tara lui.
Uhde s-a nascut in Wolkenburg, Saxonia. Tatal lui picta, iar bunicul matern a fost director la Royal Museums din Dresda. Uhde a fost atras de arta pe cand studia la gimnaziul din oras, iar in 1866 a fost admis la Academia de Arte Frumoase din in Dresda. Si-a intrerupt studiile pentru a intra in armata. A devenit profesor de echitatie in regimentul de garda, fiind promovat in gradul de locotenent in 1868.Dupa ce l-a cunoscut pe pictorul Makart in Viena in 1876, Uhde a plecat din armata in 1877 cu intentia de a deveni artist.S-a mutat in München in acelasi an si a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase. Acolo, a studiat vechii maestri olandezi, in special Rembrandt. De asemenea a studiat cu artista Lilla Cabot Perry, influentandu-se in folosirea culorilor. In 1879 a plecat la Paris unde si-a continuat studiile despre maestrii olandezi sub indrumarea lui Mihály Munkácsy. Pentru o scurta perioada a lucrat in studioul profesorului, insa a stdiat in principal dupa natura si vechii maestri flamanzi.In 1882, dupa o calatorie in Olanda, artistul si-a schimbat stilul, a abandonat clarobscurul in favoarea unui colorism inspirat de impresionistii francezi.Incurajat de contemporanul sau Max Liebermann, al carui portret l-a pictat, Uhde a pictat lucrarea „Fishermen’s Children in Zandvoort” (1882) ca experiment in pictura plein-air, dar a ales sa expuna o versiune mai conventionala a compozitiei, „Arrival of the Organ-Grinder” (1883; Kunsthalle Hamburg).Acest conflict intre inovatie si precautie i-a caracterizat cea mai mare parte a carierei.In jurul anului 1890, Uhde a devenit profesor la Academia de Arte Frumoase din München. Impreuna cu Max Slevogt, Ludwig Dill si Lovis Corinth, a fost unul dintre membri fondatori ai Verein Bildender Kiinstler (Societatea de Arte Frumoase), cunoscuta mai mult ca Munich Secession. Ulterior s-a alaturat si societatii Berlin Secession.Uhde a devenit membru de onoare al academiilor din München, Dresda si Berlin.A devenit primul presedinte al Secessiunii si, progresand in conceptia sa naturalista, a inceput sa-si dezvolte stilul sau propriu „neacademic”.A dat nastere unei complete schimbari in arta germana, si s-a bazat pe discipolii sai si pe cei din tanara generatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu