sâmbătă, 20 mai 2017

Francisco Goya - Umbrela de soare

Femeie abandonată, Poezia

La început
Eu cred că Dumnezeu
A creat Poezia
Şi că totul
Era poezie în ceruri ca şi pe pămînt.

În zilele noastre
Poezia
Femeie abandonată,
Urs dansînd pe cărbuni încinşi.
Muezin care cheamă credincioşi decedaţi.
Poezia îşi caută o galaxie.
Femeie abandonată, Poezia
Îşi caută pentru ea pomadă,
Rochii noi,
Pantofi cu toc înalt,
Perle,
Un sex-appeal nou,
Bisturiu pentru LIFTING al sufletului,
O Societate de Asigurare
Contra poluţiei timpului liber.

de Riri Sylvia Manor Israel-România


---------------=------------------------------------------------
În 1783 il cunoaste pe fratele regelui, Don Luis, care îi solicită pictorului executarea portretului familiei sale. Începând din anul 1785, Goya va fi preferatul principelui Osuna, care îi comandă mai multe lucrări, devenind, alături de rege, cel mai mare mecenat al artistului. Un an mai tarziu Goya devine pictorul curtii regale si primeste o rentă de 15.000 reali pe an.
ÎÎn anul 1792, artistul se îmbolnăvește. Isi petrece convalescenta în Andaluzia si se întoarce la Madrid dupa o perioada dificila. Auzul ii este afectat si dupa cativa ani va deveni complet surd.
----------------------------------------------------------------
Francisco Goya - Umbrela de soare
Original Title: El Quitasol
Data: 1777
Stilul: Romanticism
Museo del Prado, Madrid, Spain
Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu