luni, 8 mai 2017

José Ferraz de Almeida Júnior - Citind - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JOSE FERRAZ DE ALMEIDA JUNIOR

Si sufletul ti-era

Si sufletul ti-era
deschis si-atat de clar
incat eu niciodata
nu am putut sa intru.
Am cautat cararea ingusta,
trecerea inalta si dificila...
Dar spre sufletul tau
duceau drumuri largi.
Am pregatit scara__
__visam ziduri inalte
veghindu-ti sufletul -
dar sufletul tau
era fara de paza,
de ziduri si zidiri.
Am cautat usa
ingusta si joasa,
dar sufletul tau
de clar ce era
nu avea intrare.

de Pedro Salinas


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: José Ferraz de Almeida Júnior
Titlul: Citind
Titlul original:
Data : 1892
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

José Ferraz de Almeida Júnior (8 mai 1850, Itu - 13 noiembrie 1899, Piracicaba ), cunoscut sub numele de Almeida Júnior , a fost un artist și designer brazilian; Unul dintre primii care au pictat în tradiția realistă a lui Gustave Courbet și a lui Jean-François Millet . "Dia do Artista Plástico" (Ziua Artiștilor Plastici în Brazilia) este sărbătorită în ziua de naștere.

Cariera sa de arta a inceput in timp ce lucra ca bell-ringer la biserica "Fecioara de Candelária" si a creat cateva mici lucrari pe teme religioase. Preotul de acolo a fost suficient de impresionat pentru a organiza o strângere de fonduri, astfel încât Júnior să poată merge la Rio de Janeiro și să ia lecții formale de artă.
În 1869, el sa înscris la Academia Imperial de Belas Artes , unde a studiat cu Victor Meirelles și Pedro Américo . Discursul și manierele sale simple, de țară, au fost, după părerea lor, sursa unui mare interes și, presupunem, amuzament. După absolvire, a ales să nu concureze pentru un premiu de călătorie în Europa, revenind în schimb la Itu și înființând un studio.
El a fost, evident, destinat să vadă Europa, totuși. În 1876, în timpul unui tur al regiunii São Paulo, împăratul Pedro II a văzut lucrarea lui Júnior, a fost impresionat și a oferit personal sprijinul său financiar. Mai târziu în acel an, un decret regal ia acordat lui Júnior 300 de franci pe lună în scopul studierii la Paris. În curând sa stabilit la Montmartre și sa înscris la École des Beaux-Arts , devenind unul dintre mulți studenți ai lui Alexandre Cabanel . În timp ce era acolo, a participat la patru Saloane .

A rămas în Paris până în 1882, după o scurtă călătorie în Italia, sa întors în Brazilia și a expus lucrările pe care le-a creat în timpul absenței sale. În anul următor, a deschis un studio în São Paulo și a dat lecții. De asemenea, a avut expoziții de artă exclusivă și a executat portrete de oameni notabili, de la baroni de cafea până la politicieni republicani. În 1884, el a ținut o prezentare la "Exposição Geral de Belas Artes" și a fost făcut un Cavaler în Ordinul Trandafirului
Un an mai târziu, Victor Meirelles sa oferit să-i dea lui Júnior poziția de profesor de pictura istorică la Academie, dar Júnior a refuzat oferta, preferând să rămână în São Paulo. Din 1887 până în 1896, el a făcut alte trei călătorii în Europa. În această perioadă, el se va întoarce din ce în ce mai mult din lucrările biblice și istorice în favoarea temelor regionale, ilustrând viața de zi cu zi a " caipiras " și lăsând stilul academic în urmă în timp ce se apropie treptat de Naturalism . În ciuda acestor schimbări, reputația sa la Academie a rămas necontestată și a primit medalia de aur acolo în 1898.
Viața lui sa încheiat tragic un an mai târziu, când a fost omorât în fața Hotel Central din Piracicaba de către vărul său José de Almeida Sampaio, care tocmai a aflat despre afacerea lui Júnior cu Maria Laura do Amaral Gurgel; Soția lui Sampaio, care a fost angajată pe scurt pentru Júnior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu