vineri, 26 mai 2017

Philippe de Champaigne - Ultima cină - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI PHILIPPE DE CHAMPAIGNE

Cina cea de taină

Zise Crist: "O să mă vândă
Unul dintre voi!" Şi-amară
I-a pătruns atunci durerea
Pe-ucenici, şi-L întrebară:
Doamne, eu?


Şi Ion nestrămutatul,
Vai, şi Petru, plin de spaimă,
Şi 'mprejur din nou cu toţii
Tremurând pe rând îngaimă:
Doamne, eu?

Ce să zic atunci eu, biata,
Eu cu inima mea slabă –
Când şi cei tari în credinţă,
Când şi însăşi stânca 'ntreabă:
Doamne, eu?

de Carmen Sylva



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Philippe de Champaigne
Titlul:Ultima cină
Titlul original:
Data : circa 1652
Stilul: Baroc
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea: 158 cm (62.2 in) x 233 cm (91.7 in).
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Philippe de Champaigne (26 mai 1602 – 12 august 1674) a fost un pictor francez din perioada barocului, un principal exponent al scolii franceze.
Nascut in Bruxelles intro familie saraca, Champaigne a fost elevul pictorului peisagist Jacques Fouquières. In 1621 s-a mutat in Paris, unde a lucrat cu Nicolas Poussin la decorarea Palais du Luxembourg sub indrumarea lui Nicolas Duchesne, cu a carui fiica s-a casatorit. Conform lui Houbraken, Duchesne s-a suparat pe Champaigne deoarece devenise mai popular decat el la Curte, de aceea Champaigne s-a reintors la Bruxelles si a locuit cu fratele lui. Doar dupa moartea lui Duchesne s-a reintors si s-a casatorit cu fiica lui.Champaigne a lucrat pentru Regina Mama, Marie de Medicis si pentru cardinalul Richelieu. A fost membru fondator al Académie de peinture et de sculpture in 1648.
Mai tarziu (1640), a fost influentat de Jansenism.Dupa ce fiica lui a fost, dupa cum se spune, vindecata miraculos la manastirea de calugarite din Port-Royal, el a pictat Ex-Voto de 1662, acum in muzeul Luvru, care o reprezinta pe fiica sa impreuna cu Maica Superioara Agnès Arnauld.
Champaigne a pictat numeroase picturi, mai ales cu subiecte religioase si portrete. Influentat de Rubens la inceputul carierei, stilul lui a devenit apoi mai auster.
Elevii lui au fost nepotul sau Jean Baptiste de Champaigne, William Faithorne, Jean Morin si Nicolas de Plattemontagne.A murit in Paris in 1674.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu