marți, 23 mai 2017

Sorin Ilfoveanu

ZIUA SORIN ILFOVEANU

Sonet CXVI (116)

Nu-i între inimi vreun zăgaz înalt
Spre-a le opri. Iubirea nu-i iubire
De-şi schimbă focul după celălalt,
Fugară ca fugarul în neştire;
O,nu ! iubirea-i far nezguduit
Ce străjuieşte-n pîclă şi-n furtună,
O stea ce-ndrumă năvi necontenit
Şi care nu se-ntîmplă să apună.
Iubirea nu-i paiaţa Vremii . Ci
O floare dată coasei ei ce-o curmă.
Dar nu păleşte-abia ce-mboboci,
Ea neschimbată şade pîn’ la urmă.
Şi dacă versu-mi minte şi-i greşit
Nimic n-am scris , şi nimeni n-a iubit


de William Shakespeare



----------------------------------------------------------------------------------
Sonetele lui William Shakespeare (1564-1616) au fost publicate in 1609, si – dupa cum sustin biografii marelui dramaturg – ele au fost scrise mai degraba pentru a fi citite de apropiatii scriitorului, decat pentru publicul larg.
Dedicata unui misterios domn W.H., aceasta prima aparitie a sonetelor a iscat multe semne de intrebare, identitatea persoanei careia ii sunt adresate ramanand invaluita de mister. Nu se stie daca aceasta dedicatie a fost facuta personal de Shakespeare sau daca ea apartine editorului sau.
----------------------------------------------------------------------------------
Sorin Ilfoveanu (n. 23 mai 1946, Câmpulung Muscel) este un pictor și desenator român contemporan, recunoscut în țară și peste hotare.
Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, cu o reputată activitate de profesor și rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Elev al maestrului Corneliu Baba, Ilfoveanu practică o artă recognoscibilă, desen și pictură, într-un stil personal care explorează teme existențiale, simbolic-criptate la nivelul personajelor sale deja iconice, cu surse vizuale bizantine și un subtil orizont stilistic primitiv. Are lucrări în expoziţii, muzee şi colecţii private importante ale lumii, de la Paris la Tokyo, de la Bucureşti la Oslo şi Perugia. A participat la Bienala de la Veneţia în 1987, este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer și laureat al Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia în 2011. Este primul artist din portofoliul galeriei AnnArt, care îl reprezintă din 2011, cu două expoziții personale (Desene 2008 – 2011 în 2011 și Alb în 2013) și șase participări în expoziții de grup.Trăieşte şi lucrează în Bucureşti şi Rădeşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu