duminică, 18 iunie 2017

Agnes Noyes Goodsir - Parisienne - serbare



* * *

lăsată singură
fără nimic de făcut
stau în casa goală cu acoperiș roșu


cu ochii pierduți
privesc lumea
plină de nebuni și regi
fumez pînă îmi termin țigările
și nu știu ce mai am de gînd

(cav)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Agnes Noyes Goodsir
Titlul: Parisienne
Titlul original: Parisienne
Data :
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Agnes Noyes Goodsir (18 iunie 1864 – 11 august 1939) a fost o pictorita portretista australiana care facea parte din cercurile lesbiene din Paris in anii 1920 si 1930.
Goodsir s-a nascut in Portland, Victoria, Australia, unul din cei 11 copii ai lui David James Cook Goodsir, comisar la vama din Melbourne si al Elizabethei Archer (nascuta Tomlins).
Primele lectii de arta le-a facut cu Arthur T. Woodward la Bendigo School of Mines and Industries din 1898 pana in 1899, iar in 1899 cateva dintre lucrarile ei au fost puse la o tombola in Bendigo pentru finantarea unei parti din studiile ei in Paris. In anii ce au urmat dupa Primul război mondial s-a observat un efectiv exod al artistilor australieni intrun fel de Grand Tour la Paris, toti avand intentia de a face parte din explozia de arte de acolo.
Goodsir a urmat studiile la Académie Delécluse, Académie Julian, apoi la Académie Colarossi. Din 1912, ea a inceput sa faca naveta intre Londra si Paris, insa in cele din urma s-a stabilit in Paris in 1921 la adresa 18 rue de l’Odéon. Companioane ei era Rachel Dunn, descrisa in cateva din picturile ei, ca de exemplu ‘The Chinese Skirt’ 1933, ‘Girl with Cigarette’ 1925, ‘The Letter’ 1926 si ‘Morning Tea’ 1925.
Lucrarile ei au fost bine primite si expuse la Noul Salon, la Salon des Indépendants si la Société Nationale des Beaux-Arts din Paris, precum si la Royal Academy si Royal Institute din Londra. Intro scurta vizita in Australia in 1927 a expus la Macquarie Galleries din Sydney si la Fine Arts Gallery din Melbourne. In 1938 patru dintre uleiurile ei au participat la expozitia aniversarii a 150 de ani ai galeriei NSW National Art Gallery.
Goodsir a murit in Paris, Franta in 1939, picturile ei au ramas partenerei ei Rachel Dunn, care a trimis 40 lucrari familiei lui Agnes din Australia, iar altele galeriilor australiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu