luni, 12 iunie 2017

Egon Schiele - Winding Brook

ZIUA EGON SCHIELE
ZIUA IRINA MAVRODIN

Lumina

M-ai izbit atât de tare
m-ai împroșcat cu
atâta ură
încât
încep să strălucesc
ca un potir
de argint
pe un altar

(din vol. Vocile, 1998)
de Irina Mavrodin


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Irina Mavrodin (n. 12 iunie 1929 – d. 22 mai 2012 [1]) a fost o profesoară de literatură franceză (inițial la Universitatea din București, ulterior profesor consultant la Universitatea din Craiova), traducătoare română de limba franceză, poetă și eseistă. A tradus ciclul de romane În căutarea timpului pierdut a lui Marcel Proust, publicat de editura Univers. Este autoarea a numeroase volume de traduceri importante, poeme și eseuri.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Egon Schiele - Winding Brook
Data:1906; Vienna, Austria
Stilul: Impresionism
Media: Ulei pe panza
Dimensiunea: 24.13 x 30.48 cm
Colectie privata
Egon Schiele (n. 12 iunie 1890, Tulln (Austria) - d. 31 octombrie 1918, Viena) a fost un pictor austriac. Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne. În decursul scurtei sale cariere, Egon Schiele a fost un scrupulos și intransigent observator al ființei omenești, autor al unor portrete și nuduri în care se împletesc erotismul și eshatologia, bucuria vieții și neliniștea sfârșitului. Remarcabil exponent al expresionismului, deși fusese caracterizat și ca un repezentant limitat al stilului Art Nouveau, artistul a avut sfera sa de creație la Viena, unde în timpul vieții sale s-au întâlnit drumurile artei și ale filosofiei contemporane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu