duminică, 4 iunie 2017

Mihail Larionov - O scenă turcească, Femeie fumînd

ANIVERSAREA PICTORULUI MIHAIL LARIONOV

* * *

într-o casă obișnuită cu fereastra întredeschisă
o femeie cu privirea pierdută
fumează ca o turcoaică
închipuindu-și că singurătatea
poate fi salvată
cu un pahar de vin okuzgozu


(cav)


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Mihail Larionov
Titlul : O scenă turcească, Femeie fumînd
Titlul original:
Data :
Stilul: impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Mihail Larionov(ru.: Михаил Фёдорович Ларионов, 3 iunie 1881, Tiraspol, Imperiul Rus – 10 mai 1964, Fontenay-aux-Roses, Franţa) a fost un pictor avangardist rus.
S-a născut la Tiraspol. În 1898 a intrat la Scoala de Pictură, Sculptură şi Arhitectură de la Moscova condusă de Isaac Levitan şi Valentin Serov. El a fost suspendat de trei ori pentru perspectivele sale radicale. În 1900 sa întâlnit cu Natalya Sergeevna Goncharova cu care a avut o relaţie de-a lungul întregii vieţi.
Din 1902 stilul său a fost Impresionismul. După o vizită la Paris, în 1906 a trecut la Post-impresionism şi apoi la stilul Neo-primitiv, care derivă parţial din pictura cu semne rusă. În 1908 el a organizat expoziţia Golden Fleece la Moscova, care a inclus tablouri ale unor artişti internaţionali de avangardă, precum Henri Matisse, André Derain, Georges Braque, Paul Gauguin şi Van Gogh. Alt grup pe care l-a prezentat publicului: Vladimir Tatlin, Marc Chagall şi Kazimir Malevici.
În 1913 el a creat Raionism roşu, care a fost prima creaţie de artă aproape abstractă din Rusia. În 1915 el a părăsit Rusia şi a lucrat la Paris în teatru şi în balet cu Serghei Diaghilev, proprietarul companiei Ballets Russes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu