sâmbătă, 3 iunie 2017

Johan Barthold Jongkind - Moară de vînt lîngă Delft - aniversare



* * *

o moară de vînt și-a deschis brațele
îmbrățișînd cerul  și păsările


simțind prezența lui don quijote
dulcineea așteaptă
cu inima grăbită
în barca de pe lacul liniștit

(cav)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Johan Barthold Jongkind
Titlul : Moară de vînt lîngă Delft
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Johan Barthold Jongkind (3 iunie 1819 – 9 februarie 1891) a fost un pictor si grafician olandez, considerat precursor al Impresionismului care l-a influentat pe Claude Monet.
Jongkind s-a nascut in orasul Lattrop din provincia Overijssel la granita cu Germania. S-a pregatit la academia de arta din Haga, in 1846 s-a mutat in cartierul Montmartre din Paris, unde a studiat sub indrumarea lui Eugène Isabey si Francois-Edouard Picot. Doi ani mai tarziu, Salonul din Paris i-a acceptat doua lucrari pentru expozitie si a fost apreciat de criticul Charles Baudelaire, iar mai tarziu de la Emile Zola. Jongkind a avut putin success, totusi, si a suferit de crize de depresie complicate de alcoolism. Jongkind s-a reintors in Rotterdam in 1855, unde a ramas pana in 1860. Inapoi in Paris, in 1861 a inchiriat un studio pe rue de Chevreuse din Montparnasse unde in lucrarile lui au inceput sa se intrevada stilul Impresionist care avea sa vina. In 1862 s-a imprietenit cu tanarul Claude Monet care s-a referit ulterior la Jongkind ca „maestrul.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu