miercuri, 26 iulie 2017

:George Grosz - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI GEORGE GROSZ

* * *

pe o stradă fără nume
un soldat bătrân și un civil
se plimbă cu adevărul
în ochii
pe frunte
și în urechi

(cav)



----------------------------------------------------------------------------------
Pictor:George Grosz
Titlul: ziua gri
Titlul original:
Data: 1921
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 80 x 115 cm
Unde se gaseste:
 
Date despre pictor:
George Grosz (26 iulie 1893 – 6 iulie 1959) a fost un artist german cunoscut in special pentru desenele caricaturale care descriu cu duritate viata din Berlinul anilor 1920. A fost un membru proeminent al grupurilor Berlin Dada si Noua Obiectivitate din timpul Republicii Weimar inainte de a emigra in Statele Unite in 1933.George Grosz s-a nascut ca Georg Ehrenfried Groß , insa si-a schimbat numele in 1916 dintrun entuziasm romantic pentru America care si-a avut originea dupa citirea cartilor lui James Fenimore Cooper, Bret Harte si Karl May, pe care si l-a pastrat tot restul vietii.

Grosz a crescut in orasul Stolp, unde mama lui a devenit administratoarea popotei locale a husarilor local dupa decesul tatalui sau in 1901.In 1914 Grosz s-a inrolat voluntar in armata; ca si multi alti artisti, el a imbratisat ideea ca Primul Razboi Mondial era „razboiul care pune capat razboiului”, insa a fost curand deziluzionat si i s-a dat o permisie dupa spitalizarea sa in 1915.

In America, Grosz a hotarat sa o rupa cu trecutul si si-a schimbat stilul si subiectele lucrarilor sale.A continuat sa expuna in mod regulat, iar in 1946 si-a publicat autobiografia, A Little Yes and a Big No. In anii 1950 si-a deschis acasa la el o scoala particulara de arta si a lucrat worked la Des Moines Art Center. Grosz a fost ales la Academia American a de Arte si Litere in 1954. Cu toate ca avea cetatenie americana, a rezolvat sa se reintoarca la Berlin, unde a murit in 6 iulie 1959 in urma unei cazaturi pe scari dupa o noapte de betie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu