luni, 17 iulie 2017

Hippolyte Delaroche - Henrietta Sontag - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI HIPPOLYTE DELAROGHE

* * *

clipă de clipă
secundă de secundă
minut de minut
oră de oră
zi de zi
săptămână de săptîmână
lună de lună
an de an
am fost faimoasă și mult dorită

acum, umbrele se zbat înaintea ochilor mei
și cântecele mele de dragoste sunt pline de strigăte.

(cav)

----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Hippolyte Delaroche
Titlul: Henrietta Sontag
Titlul original: Henrietta Sontag
Data:
Stilul: Academicism, Romanticism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 60 x 73 cm
Unde se gaseste: Hermitage Museum, Saint Petersburg, Rusia

Date despre pictor:

Hippolyte Delaroche (17 iulie 1797 – 4 noiembrie 1856), cunoscut mai mult sub numele de Paul Delaroche, a fost un pictor francez nascut in Paris. Delaroche s-a nascut intro familie instarita si a fost pregatit de Antoine-Jean, Baron Gros.

Prima pictura expusa de Delaroche a fost „Josabeth saving Joas” (1822). Atunci a facut cunostinta cu Théodore Géricault si Eugène Delacroix, cu care a devenit prieten. Cei trei au format nucleul unui mare grup de pictori parizieni de subiecte istorice. A vizitat Italia in 1838 si 1843, cand socrul sau, Horace Vernet, era directorul Academiei Franceze din Roma.

Studioul lui Delaroche din Paris se afla in Rue Mazarine. Printre studentii lui s-au numarat pictorul peisagist britanic, Henry Mark Anthony (1817-1886) si pictorul istoric britanic, Edward Armitage R.A. (1817-1896).Dragostea lui Delaroche pentru Louise, fiica cea mica a lui Horace Vernet a fost pasiunea vietii lui. In 1835 a expus „Head of an Angel”, care s-a bazat pe un studiu al ei. Se spune ca Delaroche nu si-a revenit niciodata din socul mortii ei in 1845. Dupa moartea ei, artistul a creat o serie de picturi mici din viata lui Isus.

In 1837 Delaroche a primit comanda pentru marea pictura cu o lungime de 27 metri (88.5 ft) in hemiciclul din amfiteatrul Scolii de Arte Frumoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu