luni, 17 iulie 2017

Lyonel Feininger - Omul alb - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI LYONEL FEININGER

* * *

pe aleea ce duce spre acasă
îmbrăcat cu costum și cravată
cu pipa în gură
privind drept înainte,
speriat de fantome negre
merg foarte repede

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Lyonel Feininger
Titlul: Omul alb
Titlul original:
Data: 1907
Stilul: expresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Lyonel Feininger(17 iulie 1871 – 13 ianuarie 1956) crescut in New York, SUA, a fost un pictor si caricaturist american.S-a mutat in Berlin in anul 1887 pentru a studia la Königliche Akademie Berlin sub indrumarea lui Ernst Hancke, la scolile de arta din Berlin cu Karl Schlabitz si din Paris cu sculptorul Filippo Colarossi. Feininger a copilarit intr-o atmosfera incarcata de muzica, influenta resimtita si in operele sale. A absorbit imaginile urbane din New York pe care le-a redat apoi si a reprezentat cu pasiune barcile si iahturile ancorate la malul raului Hudson. Acest mediu bogat in frumusete si mister a fost transformat de Feininger si reprezentat in creatia sa. Walter Gropius l-a invitat sa se alature fundatiei Bauhaus, care avea sa devina cea mai influenta scoala din lume.

Feininger s-a casatorit cu Clara Fürst, fiica pictorului Gustav Fürst, cu care a avut doua fiice. A mai avut cativa copii cu Julia Berg cu care s-a casatorit mai tarziu.

Artistul a participat cu desene la expozitiile anuale Berlin Secession din anul 1901 pana in 1903.

Feininger a inceput sa lucreze ca pictor la varsta de 36 de ani, dupa ce a facut caricaturi timp de 20 de ani pentru diferite ziare si reviste atat din SUA cat si Germania. A fost membru al Berliner Sezession in 1909 si a fost asociat cu grupurile expresionist Die Brücke, Novembergruppe, Gruppe 1919, Blaue Reiter si The Blue Four. A desenat coperta pentru manifestul Bauhaus 1919. A predat la Bauhaus timp de cativa ani. Printre studentii care au frecventat cursurile lui s-au numarat Ludwig Hirschfeld Mack (german/australian (1893–1965), Hans Friedrich Grohs (german 1892 – 1981) si Margarete Koehler-Bittkow (germana/americana, 1898–1964)

Cand partidul nazist a venit la putere in 1933, situatia a devenit de nesuportat pentru Feininger si sotia lui care avea origine evreiasca. S-au mutat in America dupa ce lucrarile lui au fost expuse ca ‘arta degenerata’ (Entartete Kunst) in 1936, inainte de expozitia din 1937 de la München.

Feininger a avut si activitate de pianist si compozitor.

Fiul lui, Andreas Feininger, a devenit un cunoscut fotograf in New York City.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu