marți, 11 iulie 2017

James Abbott McNeill Whistler - Wapping on Thames - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JAMES ABBOTT MCNEILL WHISTLER

* * *

pe tamisa
bărbați si femei
țintuiți printre catarge străine
trăiesc sub povara unor vise


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: James Abbott McNeill Whistler
Titlul: Wapping on Thames
Titlul original: Wapping on Thames
Data:
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
James Abbott McNeill Whistler(11 iulie 1834-17 iulie 1903), pictor american.Artistul s-a nascut in Lowell, Massachusetts, SUA si si-a petrecut primii cinci ani din copilarie (1843-1848) in St. Petersburg, Rusia, unde tatal sau, George Washington Whistler (1800-1849), inginer la caile ferate a fost angajat sa construiasca calea ferata St. Petersburg-Moscova.Mama artistului, Anna Matilda McNeill, a fost foarte credincioasa si a admirat-o intreaga viata.De aceea si-a schimbat numele ‘Abbott’ cu numele de fata al mamei sale, ‘McNeill’. In St. Petersburg,tanarul James a luat primele lectii de arta la Academia Imperiala de Arta si a invatat limba franceza.

„La pian” este prima operă importantă a lui Whistler. Artistul propune tabloul spre expunere la Salon, în 1859, dar juriul îl consideră „prea original” şi îl respinge. Prietenul lui Whistler, pictorul François Bonvin, expune lucrarea în atelierul său din Paris, unde Courbet are ocazia să o vadă. Maestrul realismului îl felicită pe artistul american pentru debutul său reuşit în pictură.

În 1885, Whistler ţine la Londra celebra conferinţă intitulată „Ten o’clock” („Ora zece”), în care îşi expune concepţia sa despre artă, această „zeitate agitată”, după propria sa expresie. Prelegerea este publicată şi în Franţa, în traducerea poetului Stéphane Mallarmé.

La sfârşitul anilor optzeci, Whistler se bucură deja de o celebritate internaţională. Creaţia sa artistică este distinsă cu medalii de aur la Chicago, Amsterdam şi München. În 1892, la Paris, i se decernează Ordinul Legiunii de Onoare.

Spre sfârşitul anilor nouăzeci, este foarte obosit fizic. În 1902, contractează o gripă gravă cu complicaţii şi, în ciuda stării precare a sănătăţii, pregăteşte o mare expoziţie retrospectivă, care se va deschide însă abia în 1905, doi ani după moartea artistului. Whistler moare la 17 iulie 1903, în Anglia. Este înmormântat în cimitirul din Chiswick, suburbie a Londrei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu