miercuri, 23 august 2017

Christian Schad - Autoportret


***

am un nerv slab în ochiul meu căprui
se zbate în fiecare dimineață
la cafea
cînd te zăresc
un tic moștenit de la tata
și alte gesturi
inima mea lăcrimează
după tine

(cav)



---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Christian Schad
Titlul: Autoportret
Titlul original: Selbstbildnis
Data: 1927
Stilul: Realism magic
Mod de realizare: Ulei pe lemn
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Tate Modern, Londra, UK

Date despre pictor:
Christian Schad (21 august 1894 – 25 februarie 1982) a fost un pictor german asociat dadaismului si miscarii Noua Obiectivitate( New Objectivity).

Schad s-a nascut in Miesbach, Bavaria Superioara. A studiat la academia de arta din München in 1913. Un pacifist, a fugit in Elvetia in 1915 pentru a evita serviciul militar din Primul Razboi Mondial, stabilindu-se mai intai in Zürich si apoi in Geneva.Ambele orase erau centre ale miscarii dadaiste, iar Schad a devenit dadaist. A fost martor al fondarii faimosului Cabaret Voltaire. Incepand cu 1918, Schad a creat propria lui versiune a Fotogramei (care mai tarziu a fost numita „Schadographs” de catre Tristan Tzara) in care un conour de pictura este dezvoltat pe placi sensibile la lumina. Din 1920 pana in 1925, a petrecut cativa ani in Roma si Neapole, unde a studiat pictorii italieni si s-a casatorit. In 1927 a emigrat cu familia in Viena. Picturile lui din aceasta perioada sunt asociate miscarii New Objectivity Movement. La sfarsitul anilor 1920 s-a reintors in Berlin si s-a stabilit acolo.

Arta lui nu a fost condamnata in acelasi mod cu cea a lui Otto Dix, George Grosz, Max Beckmann si multi alti artisti ai miscarii New Objectivity; asta s-ar putea datora lipsei de succes comercial. A devenit interesat de filozofia estica in jurul anilor 1930, iar productia lui artistica a avut un declin brusc.

Schad a murit in Stuttgart pe 25 februarie 1982.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu