marți, 26 septembrie 2017

Helen Allingham - The Clothes Line - aniversare


ANIVERSAREA PICTORIŢEI HELEN ALLINGHAM


Spune-mi o poveste

Demult, în Kentucky, copil, m-am oprit s-aud
Pe drumul prăfuit, în amurg, stolul cel mare
De gâşte sălbatice alunecând spre sud.

de Robert Penn Warren

------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Helen Allingham
Titlul :
Titlul original: The Clothes Line
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor
Helen Allingham (născută Helen Mary Elizabeth Paterson) (26 septembrie 1848 – 28 septembrie 1926) a fost o pictorita si ilustratoare din epoca victoriana.
Helen Mary Elizabeth Paterson s-a nascut la Swadlincote in Derbyshire, Anglia, fiica unui medic, cea mai mare dintre cei sapte copii. Familia s-a mutat la Altrincham in Cheshire cand ea era de un an. In 1862, la varsta de 13 ani, fata a trecut printro mare suferinta dupa ce tatal si sora ei de trei ani, Isabel au murit de difterie, dupa care familia a trebuit sa se mute la Birmingham unde matusile lui Helen i-au ajutat sa se intretina.

Helen a aratat ca are talent in arta inca de la o varsta frageda, desenand inspirata de bunica materna Sarah Smith Herford si matusa Laura Herford, ambele artiste realizate. Initial a studiat arta timp de trei ani la Birmingham School of Design (fondata in 1843), apoi din 1867 s-a inscris la „Female School of Art”, o sectie care a devenit Royal College of Art din Londra.

In timp ce studia la Royal College, Allingham a lucrat ca ilustrator, în cele din urmă decizand sa renunte la studiile sale in favoarea unei cariere full-time in arta. A pictat pentru carti de copii si adulti, precum si pentru publicatii.

Pe 22 august 1874 s-a maritat cu William Allingham, un poet irlandez si editor la Fraser’s Magazine, care avea aproape de doua ori varsta ei. Dupa casatorie a renuntat la ilustratii si a trecut la pictura in acuarela.

In 1881 family s-a mutat din Chelsea la Witley in Surrey. Helen a inceput sa picteze peisaje frumoase de la tara si, in special, pitorestile ferme si colibe din Surrey si Sussex pentru care a devenit faimoasa. Pe langa peisaje, ea a pictat cateva portrete, inclusiv unul al lui Thomas Carlyle. Ea a devenit prima femeie care a fost admisa ca membru deplin in Royal Watercolour Society.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu