miercuri, 13 septembrie 2017

JAN Bruegel cel tânăr - Lupta dintre Carnaval şi Post


ANIVERSAREA REALISMULUI FLAMAND CU JAN BRUEGEL CEL TÂNĂR

carnaval

lumini, zgomote și senzații
toate amestecate împreună .
tânăr
liber
fără greutăţi
împreună în acest moment
plimbări pline de adrenalină
aer plin de diverse mirosuri
loc de distracţie şi îmbogăţire
carusele rotunde
suflete rătăcitoare
plimbări goale
râs tăcut
un loc unde spiritele cutreieră
un carnaval bântuit.

(cav)

 



 --------------------------------------------------------------------------
Pictor:JAN Bruegel cel tânăr
Titlul:Lupta dintre Carnaval şi Post
Titlul original: Strijd tussen Carnaval en Vasten
Data: 1559
Stilul: Renascentism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 164.5 x 118 cm
Unde se găseşte: Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria

-------------------------------------------------------------- -
Interpretare tablou:

Lupta dintre Carnaval şi Post este o pictură executată în ulei de Pieter Bruegel cel Tânăr în anul 1559 şi înfăţişează contrastul dintre sacru şi profan prin reprezentarea plastică a unui festival tradiţional flamand desfăşurat înaintea Postului Mare.
Opera lui Pieter Bruegel cel Tânăr este una dintre cele mai subtile reinterpretări a celei realizate de tatăl său, Pieter Bruegel cel Bătrân.
Tabloul executat în ulei pe pânză reprezintă una dintre cele cinci versiuni cunoscute ale lucrării realizate de Pieter Bruegel cel Tânăr
Pieter Bruegel cel Tânăr (1564-1638) a fost un reprezentant al realismului flamand, iar lucrările sale au fost influenţate de perioada de tranziţie dintre Renaştere şi Baroc.
Pictorul flamand a fost supranumit "Bruegel al Iadului", din cauza temelor sale de compoziţie plastică: incendiile şi imaginile groteşti.
Pentru a face faţă numărului mare de cereri primite de la colecţionarii de artă, Pieter Bruegel cel Tânăr a realizatr opere plastice inspirate de tablurile tatălui său, Pieter Bruegel cel Bătrân şi fratelui său Jan Bruegel cel Bătrân.
De altfel, prin intermediul excelentelor copii pictate Bruegel cel Tânăr, sunt cunoscute în prezent multe dintre picturile originale, dispărute, ale acestora.

--------------------------------------------------------------------
Date despre pictor:

Jan Brueghel II (13 septembrie 1601 - 1 septembrie 1678), pictor flamand, fiul lui Jan Brueghel cel Batran si nepotul lui Pieter Bruegel (Brueghel) the Elder.
Jan Brueghel cel Tanar si-a dedicat intreaga cariera continuarii carierei si stilului tatalui sau. Cum la moda erau peisajele mari, decorative si lucrarile realizate de "fijnschilders", artisti celebri pentru meticulozitate si atentia acordata detaliului, Jan a lucrat in acest stil. Pentru a face fata cererii, Jan a realizat adesea copii dupa lucrarile tatalui sau, vanzandu-le ca si cand ar fi fost autentice. Din aceasta cauza astazi este foarte dificila identificarea lucrarilor sale, fiind adesea confundate cu cele ale tatalui. Putinele tablouri semnate de Jan se remarca prin culorile mai sterse si desenele mai putin precise.
Dupa ce a luat primele lectii de pictura de la tatal sau, Jan a plecat in Italia in 1624, fiind insotit de vechiul sau prieten, Anthony van Dyck. Dupa ce tatal sau a murit de holera, Jan a trebuit sa revina in Antwerp si sa se ocupe de atelierul tatalui sau, asaltat de comenzi. Printre clienti se numarau nobili austrieci, francezi, olandezi. Se pare ca artistul ar fi calatorit in anii '50 in Franta.
Jan Brueghel cel Tanar a abordat mai multe teme, dar a ramas cunoscut in special pentru peisaje, scene mitologice si alegorii. La fel ca si tatal sau a realizat peisajele de fundal pentru mai multi artisti, intre care Peter Paul Rubens si Hendrick van Balen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu