luni, 11 septembrie 2017

Theodore Clement Steele - Flori - aniversare


* * *

te urmăresc cu gândul
și te aştept cu florile în mână
până începe furtuna

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Theodore Clement Steele
Titlul : Flori
Titlul original:
Data:1890
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 80.01 x 63.5 cm
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:
Theodore Clement Steele (11 septembrie 1847 – 24 iulie 1926) a fost un pictor impresionist american care a pictat peisaje din Indiana. In afara de pictura, Steele a contribuit la scrierea de articole, lecturi publice si a servit comunitatea facand parte din juriile care selectau participantii la expozitii nationale si internationae, cele mai importante fiind Expozitia Universala (1900) din Paris, Franta, precum si Louisiana Purchase Exposition (1904) din Saint Louis, Missouri. A fost implicat si in organizarea primelor asociatii de arta, ca de exemplu Society of Western Artists.

Steele s-a nascut in langa Gosport din Owen County, Indiana, pe 11 septembrie 1847, a fost cel mai mare copil al lui Samuel Hamilton si Harriett Newell Evans Steele.Tatal lui Steele a fost șelar si fermier. In 1852 familia s-a mutat la Waveland in Montgomery County, Indiana, unde Steele a inceput sa fie interesat in arta si a inceput sa deseneze.

Steele a inceput sa studieze arta la Waveland Collegiate Institute (Waveland Academy).La 16 ani si-a continuat studiile la Asbury College (acum DePauw University) in Greencastle, Indiana. Steele a studiat si in Chicago, Illinois, precum si in Cincinnati, Ohio, dupa care s-a reintors in Indiana unde a inceput sa picteze portrete la comanda.

In 1870 Steele s-a casatorit cu Mary Elizabeth Lakin si au avut trei copii.

Pentru a-si desavarsi studiile in arta, Steele a obtinut un sprijin financiar de la prietenul si protectorul sau, Herman Lieber, astfel ca Steele a ajuns sa studieze la Academia de Arte frumoase din München. In scopul de a studia mai departe, inca 13 sponsori l-au ajutat pe Steele. In 1880 familia Steele a calatorit in Europa impreuna cu colegii din grupul Hoosiers de pictori impresionisti, J. Ottis Adams, Carrie Wolf, August Metzner si Samuel Richards. Doi ani mai tarziu si pictorul William Forsyth s-a alaturat grupului Hoosier. Lui Steele ii placea sa pictze in aer liber astfel ca a pictat multe peisaje.

Dupa ce s-a reintors la Indianapolis, Steele si-a deschis un atelier unde a pictat ca sa-si castige existenta ca portretist si ca profesor de arta.

In perioada verii, Steele isi lua familia la tara, unde picta peisaje rurale. Deseori il insotea acolo si prietenul sau, artistul William Forsyth.

In 1899 Steele a devenit membru in juriul care selecta picturi americane care sa participe la Expozitia Universala de la Paris din 1900

In december 1925, Steele a suferit un atac de cord. Desi si-a revenit si a continuat sa picteze, el s-a imbolnavit in iunie anul urmator si a murit acasa in Brown County pe 24 iulie 1926.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu