sâmbătă, 16 septembrie 2017

Wassily Kandinsky - Improvizaţie 3

ANIVERSARE ABSTRACTĂ ŞI POETICĂ CU WASSILY KANDINKSY

CÂNTEC

Iată omul,
Stă în cerc,
Stă în cercul
Strâmtorării.
Şi e mulţumit.
El cel fără de urechi.
Şi fără de ochi, asemeni.
Şi al sferosoarelui
Sunet purpuriu
Nu ajunge pân-la el.
Tot ce-a fost să cadă,
Ridica-se-va din nou.
Tot ce-a fost să amuţească,
Va cânta.
Şi omul
Fără urechi,
Fără ochi – la fel şi el e –
Şi-al sferosoarelui
Sunet purpuriu
Deja ajunge-va la el,
Îl va atinge.

de Wassily Kandinksy

 



---------------------------------------------------------------- -

Descriere tablou:

Tabloul „Studie zu Improvisation 3, 1909“, o capodoperă a stilului expresionist, a fost realizat de pictorul rus Wassily Kandinksy.
Tabloul „Studie zu Improvisation 3, 1909“ face parte din seria de tablouri „revoluţionare“ pictate de Wassily Kandinksy, începută în 1909, cunoscută sub denumirea „Improvisations“ şi care marchează prima incursiune a artistului rus în domeniul abstractizării.
Imaginea romantică a unui cavaler singuratic care se pregăteşte să asedieze o citadelă reprezintă un simbol clar şi repetitiv în arta lui Wassily Kandinksy, un element care simboliza zorii unei noi epoci, venirea Apocalipsei şi ultima Înviere.
P.S.
Tabloul „Studie zu Improvisation 3, 1909“, o capodoperă a stilului expresionist, realizat de pictorul rus Wassily Kandinksy, a fost vândut cu 21 de milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s, în anul 2012, la Londra.
--------------------------------------------------------------------------
Pictor: Wassily Kandinsky
Titlul:Improvizaţie 3
Titlul original: Studie zu Improvisation 3, 1909
Data: 1909; Munich / Monaco, Germania
Stilul: Expresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 94 x 130 cm
Unde se găseşte: Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris, Franţa

Date despre pictor;

WASSILY KANDINSKY. Considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului al XX-lea, alături de Pablo Picasso şi Henri Matisse, Vasili Kandinski a fost fondatorul artei abstracte: el este în general considerat ca fiind autorul primei picturi non-figurative din istoria artei moderne, o acuarelă realizată în 1910, despre care criticii din epocă au spus că era „abstractă”.
WASSILY KANDINSKY. Pictorul s-a născut pe 4 decembrie 1866, într-o familie de burghezi bogaţi şi moderni din Moscova. În 1871, familia Kadinsky părăseşte Moscova şi se mută la Odessa. De la vârsta de 8 ani, Wassily Kandinksy începe să ia lecţii de pian şi violoncel. Frecventează cursurile liceului clasic şi studiază desenul.
În anul 1885, Wassily Kandinksy se întoarce la Moscova pentru a urma cursurile facultăţii de drept şi apoi lucrează ca profesor la facultate. În 1896 ia o decizie irevocabilă: va deveni pictor. Pleacă la München, unde se afla una dintre cele mai renumite Academii de Artă din Europa acelor vremuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu