luni, 30 octombrie 2017

Alfred Sisley - Stradă iarna - aniversare


IN MEMORIAM ALFRED SISLEY

* * *

în orașul meu a nins
mult mai devreme
și este frig

am crezut că ninge cu fulgi de zăpadă
dar a nins cu amintiri
începând cu ora cinci
azi dimineață

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Alfred Sisley
Titlul : Stradă iarna
Titlul original:
Data: 1883
Stilul: impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Alfred Sisley (30 octombrie 1839 — 29 ianuarie 1899) a fost un pictor impresionist englez care a trăit şi a pictat în Franţa.

Sisley s-a nascut in Paris, parintii sai fiind englezi William Sisley si Felicia Sell. La inceputul anilor 1860 a studiat in atelierul lui Marc-Charles-Gabriel Gleyre, unde i-a intalnit pe Frederic Bazille, Claude Monet si pe Pierre-Auguste Renoir. Impreuna au pictat in aer liber, pentru a captura cat mai real efectele pasagere ale razelor solare. Abordarea inovativa la acel moment a generat picturi mai colorate decat cele pe care erau oamenii obisnuiti sa vada. Prefera sa picteze suprafetele apei, vederea caleidoscopica a apei. Prin urmare Sisley si prietenii sai au avut la inceput cateva oportunitati de a-si vinde tablourile sau de a le expune, desi spre deosebire de cativa colegi de ai sai care aveau greutati financiare el primea o alocatie de la tatal sau.

Lucrarile lui Sisley din studentie s-au pierdut,cea mai timpurie lucrare a sa se crede ca a fost pictata in jurul anului 1864. La sfarsitul anilor 1860 el a inceput o relatie cu Eugenie Lescouezec, cu care a avut 2 copii.Relatia acestora a continuat timp de 30 ani, sfarsindu-se cu moartea acesteia, cu cateva luni inainte de moartea lui in 1899.

Sisley a murit in Moret-sur-Loing la varsta de 59 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu