vineri, 6 octombrie 2017

Claude Monet - Coţofana


Câinele galben

„Cu inima în mînă, am mers prin oraş, păşind pe prima zăpadă din anul ăsta. Şi inima mea, stropită cu vin şi oţet, continua să putrezească în ritmul celor 37 de ani, în timp ce coţofenele se adunau pe umărul toboşarului. Oasele singure nu mă puteau salva. Nici numele tău, Argentina, pămînt al făgăduinţei. Numai un cîine mare şi galben s-a îndurat de mine, a venit spăşit şi mi-a mîncat inima, fără grabă. Apoi a plecat, s-a îndepărtat spre orizont ca o imensă floarea-soarelui.“

de Doina Ioanid



------------------------------------------------------------------------------------ -
Despre poezie:

Cele mai frumoase poezii de dragoste din ultimii 50 de ani. România, în top cu două poeme moderne scrise de Nina Cassian şi Doina Ioanid

Clasamentul a fost întocmit în iulie 2014 de comunitatea londoneză din Southbank Center, cel mai mare centru de creaţie artistică din Europa. Specialiştii au considerat că România merită inclusă cu două creaţii în acest top care a cuprins poezii din 30 de ţări. Nina Cassian şi Doina Ioanid sunt poetele românce apreciate de juriu. Juraţii au evitat creaţii tradiţionale, recunoscute pe plan internaţional, concentrându-se asupra poeziei ultimilor 50 de ani. „Este o diversă selecţie stilistică internaţională a ceea ce am considerat a fi cele mai bune poeme de dragoste“, a precizat James Runcie, liderul literaţilor din Southbank Centre. „Donna miraculata“ a Ninei Cassian a fost publicată în anul 1969 în volumul Ambitus de la Editura pentru Literatură.
Nina Cassian s-a stins din viaţă cu puţin timp înainte ca o poezie de-a sa să fie inclusă în topul celor mai frumoase 50 de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani.

------------------------------------------------------------------------------------ -
Interpretare tablou:

Cotofana

Claude Monet - Cotofana -1868-1869. In decembrie 1868, Monet a locuit, impreuna cu familia, la Ethreat, pe coasta Normandiei. In aceasta perioada a lucrat mai multe peisaje de iarna. Redarea umbrelor care apar pe zapada au reprezentat o altfel de provocare pentru artistul obisnuit sa picteze soarele, iarba verde sau albastrul apei. Lucrarea "Cotofana" este gazduita de Musee d'Orsay din Paris
Cotofana – cotofana neagra si alba a fost suspectata in Occident ca fiind un rezultat al rolului sau de a prevesti ghinionul si moartea, cu toate ca originile acestor asocieri sunt necunoscute.
Crestinii medievali credeau ca cotofana semnifica Raul, persecutia sau moartea prematura. E descrisa in scene de Craciun si-1 poate personifica pe Satana, simbolizand vanitate si maniere desfranate.
Exista o veche poezie englezeasca care atribuie puteri profetice cotofenelor, care simbolizau: regretul, bucuria, o nunta, o nastere,un botez, o moarte, raiul, iadul, diavolul.
In Orient, simbolul negativ al cotofenei este opus, iar in China ea este simbolul Pasarii bucuriei. Asocierea profetica este impartasita oricum in Orient, unde ea este aducatoare de noroc, iar cantecul ei prezice vesti bune si musafiri.
Cotofana era emblema dinastiei Manchu.

------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Claude Monet
Titlul: Coţofana
Titlul original:
Data: 1869
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 89 x 130 cm
Unde se găseşte: Musee d'Orsay din Paris

Date despre pictor:

Oscar-Claude Monet (n. 14 noiembrie 1840, Paris – d. 5 decembrie 1926, Giverny) a fost un pictor impresionist din Franța.

Monet s-a născut la Paris, Franța. Familia sa s-a mutat la Le Havre în Normandia când el avea cinci ani. Tatăl său ar fi dorit ca Monet să intre în afacerea familiei, băcănia, dar Oscar Monet voia să picteze. Eugène Boudin, un artist care a lucrat în mare parte la picturi plein air - schițe rapide făcute în aer liber - pe plajele Normandiei, l-a învățat câteva tehnici ale picturii în 1856. La început artistul nu era deloc de acord cu lucrările facute de Boudin, dar acesta l-a învățat să deschidă ochii asupra naturii : "... în sfârșit ,ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc ."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu