vineri, 6 octombrie 2017

Gustave Courbet - Portretul lui Jo

Donna miraculata
,

„De când m-ai părăsit mă fac tot mai frumoasă
ca hoitul luminând în întuneric.
Nu mi se mai observă fragila mea carcasă,
nici ochiul devenit mai fix şi sferic,

nici zdreanţa mâinilor pe obiecte,
nici mersul, inutil desfigurat de jind,
- ci doar cruzimea ta pe tâmplele-mi perfecte,
ca nimbul putregaiului sclipind.“

de Nina Cassian



 



------------------------------------------------------------------------------------ -
Despre poezie:

Cele mai frumoase poezii de dragoste din ultimii 50 de ani. România, în top cu două poeme moderne scrise de Nina Cassian şi Doina Ioanid

Clasamentul a fost întocmit în iulie 2014 de comunitatea londoneză din Southbank Center, cel mai mare centru de creaţie artistică din Europa. Specialiştii au considerat că România merită inclusă cu două creaţii în acest top care a cuprins poezii din 30 de ţări. Nina Cassian şi Doina Ioanid sunt poetele românce apreciate de juriu. Juraţii au evitat creaţii tradiţionale, recunoscute pe plan internaţional, concentrându-se asupra poeziei ultimilor 50 de ani. „Este o diversă selecţie stilistică internaţională a ceea ce am considerat a fi cele mai bune poeme de dragoste“, a precizat James Runcie, liderul literaţilor din Southbank Centre. „Donna miraculata“ a Ninei Cassian a fost publicată în anul 1969 în volumul Ambitus de la Editura pentru Literatură.
Nina Cassian s-a stins din viaţă cu puţin timp înainte ca o poezie de-a sa să fie inclusă în topul celor mai frumoase 50 de poeme de dragoste din ultimii 50 de ani.

------------------------------------------------------------------------------------ -

Pictor: Gustave Courbet
Titlul: Portretul lui Jo
Titlul original: Portrait of Jo, the Beautiful Irish Girl
Data: 1865
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 65 x 54 cm
Unde se găseşte: Nationalmuseum, Stockholm, Suedia

Date despre pictor:

Gustave Courbet, (n. Jean Désiré Gustave Courbet, 10 iunie 1819, Ornans/Franche-Comté - d. 31 decembrie 1877, La Tour-de-Peilz/Elveția) a fost un pictor francez, care a condus mișcarea artistică a realismului în pictura franceză din secolul al 19-lea. Într-unele din operele sale exprimă un naturalism violent, ca în tabloul intitulat Originea lumii, 1866. Angajat în evenimentele politice ale timpului său, a fost ales în conducerea Comunei din Paris din anul 1871. Viața lui coincide cu o perioadă deosebit de furtunoasă di istoria Franței: întoarcerea pe tron a Bourbonilor după căderea lui Napoleon, Revoluția din iulie 1830, Revoluția din 1848, a II-a Republică, al II-lea Imperiu, Comuna din Paris și, în fine cea de-a III-a Republică. În ciuda convingerilor sale republicane, Courbet nu este legat de niciun regim politic al Franței secolului al XIX-lea, rămânând fidel, cum avea să spună el însuși, "regimului libertății"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu