vineri, 27 octombrie 2017

Elizabeth Nourse - Mama ;i copilul - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI ELIZABETH NOURSE

* * *

stau de ore bune
întrun muzeu
și privesc acest tablou
nimic nu se mișcă
copilul doarme
deasupra somnului
veghează mama
între timp eu mă întorc
în prezent
stând pe loc
în fața aceluiași tablou

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Elizabeth Nourse
Titlul : mama ;i copilul
Titlul original:
Data: 1888
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Elizabeth Nourse (27 octombrie 1859 – 1938), artist plastic american, a lucrat mai ales in Franta.

Elizabeth Nourse si sora sa geamana, Adelaide, s-au nascut in Mount Healthy, Ohio. In 1874 Elizabeth si-a inceput studiile artistice la McMicken School of Design, institutie care va deveni ulterior Academia de Arta din Cincinnati. In cei sapte ani petrecuti aici, Nourse a luat cursuri de desen, acuarela, pictura in ulei, gravura in lemn, pictura pe portelan si sculptura. Chiar daca nu a fost eleva lui Frank Duveneck, fost elev al Scolii de la Munchen si cel mai cunoscut si apreciat profesor din Cincinnati, Nourse a fost influentata de lucrarile acestuia, abordand si in compozitiile sale tehnicile acestuia. In 1882 Nourse se muta la New York, unde este pentru un timp eleva lui William Sartain. Revine in Cincinnati si pana in 1883 reuseste sa castige suficient din vanzarea lucrarilor sale pentru a se intretine atat pe sine, cat si pe sora ei. Era deja celebra pentru scenele sale infatisand scene cotidiene din viata rurala.

Desi i s-a oferit postul de profesor de desen la Cincinnati School of Design in 1887, Nourse a preferat sa plece la Paris pentru a-si continua studiile. A fost pentru scurt timp inscrisa la Academie Julian, unde i-a avut ca profesori pe Gustave Boulanger si Jules-Joseph Lefebvre. In acelasi an lucrarea sa La Mere este acceptata la Salonul parizian, iar ulterior Nourse va deveni unul dintre participantii constanti la celebra expozitie anuala, cu lucrari infatisand femei si copii din spatiul rural, dar si portrete, picturi de gen, peisaje, flori, fiind considerata un precursor al realismului socialist.

Decide sa ramana definitiv in Franta, revenind o singura data in SUA in 1893, pentru a-si revedea familia si pentru a vizita World’s Colombian Exposition in Chicago. A calatorit foarte mult, adesea alaturi de sora sa, vizitand Rusia, Italia, Austria, Olanda, Spania si Africa de Nord, care i-a inspirat o serie de tablouri cu teme orientale. Isi petrecea verile in special in Normandia.

Stilul ei, puternic si sigur, demonstra o afinitate pentru compozitiile realiste care i-a adus aprecierea criticilor si colectionarilor. Cu tuse dense si sigure si un gust deosebit pentru combinatii indraznete de culoare, a reusit sa realizeze lucrari de succes, foarte apreciate in epoca. A participat la numeroase expozitii, castigand o serie de premii, atat in Franta cat si in alte tari. In 1924 a decis sa renunte definitiv la pictura, preferand sa se dedice exclusiv intretinerii surorii sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu