joi, 12 octombrie 2017

Nicolae Vermont - Portret de femeie



femeia de lângă câine
s-a ridicat în picioare temătoare 
cu un buchet de flori în brațe
la capătul alei
între statui ploua cu castane
și cu dorințe dezgropate
din vise false

(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Nicolae Vermont
Titlul : Portret de femeie
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Nicolae Vermont (10 octombrie 1866, Bacău – 14 iunie 1932) a fost un pictor şi gravor român, de origine evreu. Mai târziu în viaţă s-a convertit la religia creştină ortodoxă.

S-a născut la Bacău (sau la Moineşti) în familia profesorului Iosif Grünberg.A studiat la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, cu Theodor Aman, fiind primul student evreu al acestei instituţii, apoi la München şi la Paris. Ostil conformismului academic, Vermont s-a ataşat mişcării de înnoire a grupului pictorilor independenţi, numărându-se printre membrii fondatori ai societăţilor „Ileana” şi „Tinerimea artistică”, în cadrul cărora a expus cu regularitate.

În pictura de piesaj, înrudit ca viziune cu Nicolae Grigorescu, Vermont a lăsat imagini din Câmpulung şi din Oltenia, de un lirism pur şi delicat, valorificând atât spontaneitatea şi acuitatea observaţiei, cât şi virtuozitatea desenului.

Atras de compoziţie, a excelat în pictura de gen inspirată din viaţa oamenilor simpli, pe care a zugrăvit-o cu multă căldură emoţională („Emigranţii”, „Coşarul”, „Bragagiul”). A fost influenţat şi de stilul pictorului munchenez Fritz von Uhde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu