miercuri, 15 noiembrie 2017

Henryk Siemiradzki - Scena din viata romana

ANIVERSAREA SCENELOR DIN ANTICHITATE CU PICTORUL HENRYK SIEMIRADZKI PE VERSURILE POETULUI VASILE CONTA

Dedicaţie

Vezi, dragă brunetă, cum se rătăceşte
Printre pietricele unda din pârău?
Auzi tu, ce gingaş, şi-ncet îţi vorbeşte:
Că nimic nu-i dulce ca numele tău?
Auzi tu, zefirii, cum se joc prin frunze,

Cu mister şoptindu-ţi cât eşti de frumoasă?
Auzi, pentru tine, suspinuri confuze
Prin valea adâncă, prin pădurea deasă?
Când natura-ntreagă îţi zice cu dor…
Nu-mi permite şi mie să spun că te-ador?

de Vasile Conta
 





-----------------------------------------------------------------------------
Vasile Conta (n. 15 noiembrie 1845, com. Ghindăoani, județul Neamț - d. 21 aprilie 1882, Iași) a fost un filozof, scriitor și ministru român.
În istoria filosofiei românești, opera lui Vasile Conta a înscris o pagină memorabilă, aducând din nou - după lucrările lui Dimitrie Cantemir și Nicolae Bălcescu - cultura noastră pe arena științifică europeană. Scrierile lui Vasile Conta prezintă un moment important în evoluția gândirii românești. Materialismul său este o expresie a ideologiei elementelor radicale ale burgheziei românești din deceniul al VIII-lea și al secolului al XIX-lea. Gândirea sa filosofică s-a format, în condițiile orientării materialiste a științelor naturii în România, sub influența materialismului francez, a materialismului vulgar și a cuceririlor științelor naturii, în special a darwinismului.
------------------------------------------------------------------------

Pictor: Henryk Siemiradzki
Titlul: Scena din viata romana
Titlul original:
Data: 1879
Stilul: Academic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 75 x 55.5 cm
Unde se găseşte: Muzeul National, varsovia, Polonia

Date despre pictor:

Henryk Siemiradzki (numele intreg in poloneza: Henryk Hektor Siemiradzki; 15 noiembrie 1843 – 23 august 1902) a fost un pictor academic polonez activ in perioada Împărțirilor Poloniei. A fost cunoscut in special pentru pictarea scenelor din antichitatea greco-romana si din Noul Testament. In 1872 s-a mutat la Roma, iar cu timpul si-a construit acolo un studio pe via Gaeta Avenue, insa-si petrecea verile la resedinta sa din Strzałkowo de langa Częstochowa in Polonia.
In 1873 a primit titlul de academician Academia Imperiala de Arte pentru lucrarea "Christ and a Sinner", bazata pe un vers de Tolstoy. In 1879 a oferit noului infiintat Muzeu National Polonez una din cele mai cunoscute lucrari ale sale, " Pochodnie Nerona" (Nero's torches), pictata in jurul anului 1876. lucrarea se afla expusa in camera Siemiradzki a muzeului Sukiennice din the orasul vechi Kraków, cea mai populara camera a muzeului. Prin 1893 Siemiradzki doua picturi de dimensiuni mari la Muzeul de istorie a Statului din Moscova, iar in 1894 a produs monumentala cortina pentru teatrul Juliusz Słowacki din Kraków.
A murit in Strzałkowo in 1902. initial a fost inmormantat in Varsovia, ulterior ramasitele sale au fost mutate la Panteonul national de pe Skałka in Kraków.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu