miercuri, 15 noiembrie 2017

Henryk Siemiradzki - Portretul unei tinere

* * *

îţi ştiu culoarea ochilor
i-am memorat aproape perfect
îi pictez în cafeaua mea
în fiecare dimineaţă.

(cav)

 


------------------------------------------------------------------------

Pictor: Henryk Siemiradzki
Titlul: Portretul unei tinere
Titlul original:
Data:
Stilul: Academic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 27 x 36 cm
Unde se găseşte: Muzeul National, Varsovia, Polonia

Date despre pictor:

Henryk Siemiradzki (numele intreg in poloneza: Henryk Hektor Siemiradzki; 15 noiembrie 1843 – 23 august 1902) a fost un pictor academic polonez activ in perioada Împărțirilor Poloniei. A fost cunoscut in special pentru pictarea scenelor din antichitatea greco-romana si din Noul Testament. In 1872 s-a mutat la Roma, iar cu timpul si-a construit acolo un studio pe via Gaeta Avenue, insa-si petrecea verile la resedinta sa din Strzałkowo de langa Częstochowa in Polonia.
In 1873 a primit titlul de academician Academia Imperiala de Arte pentru lucrarea "Christ and a Sinner", bazata pe un vers de Tolstoy. In 1879 a oferit noului infiintat Muzeu National Polonez una din cele mai cunoscute lucrari ale sale, " Pochodnie Nerona" (Nero's torches), pictata in jurul anului 1876. lucrarea se afla expusa in camera Siemiradzki a muzeului Sukiennice din the orasul vechi Kraków, cea mai populara camera a muzeului. Prin 1893 Siemiradzki doua picturi de dimensiuni mari la Muzeul de istorie a Statului din Moscova, iar in 1894 a produs monumentala cortina pentru teatrul Juliusz Słowacki din Kraków.
A murit in Strzałkowo in 1902. initial a fost inmormantat in Varsovia, ulterior ramasitele sale au fost mutate la Panteonul national de pe Skałka in Kraków.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu