miercuri, 1 noiembrie 2017

Meindert Hobbema - Drumul spre Middelharnis


O CLIPĂ DE PICTURĂ ALĂTURI DE MEINDERT HOBBEMA

* * *

drumurile din jurul orașului vorbesc
de mine
de muzica pe care o ascultam vara
pe iarba verde

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Meindert Hobbema
Titlul : Drumul spre Middelharnis
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Meindert Hobbema (31 octombrie 1638 – 7 decembrie 1709) a fost un pictor olandez peisagist.

datele despre viata lui sunt oarecum obscure. Cronologia si semnaturile picturilor lui se contrazic substantial unele pe celelalte. Conform semnaturilor el a pictat intre 1650 si 1689; conform datelor cronologice el s-a nascut in 1638 si a murit in 1709.

Meindert Hobbema s-a casatorit la varsta de 30 de ani cu Eeltije Vinck din Gorcum,care era fata lui in casa , pe 2 noiembrie 1668. Martori la casatorie au fost fratele miresei, Cornelius Vinck si Jacob Ruisdael. Din casatorie s-au nascut patru copii. In 1704 Eeltije a murit si a fost inmormantata in sectorul pentru saraci din cimitirul Leiden cemetery din Amsterdam. Hobbema a supravietuit pana in decembrie 1709 si a fost inmormantat in sectorul pentru saraci al cimitirului Westerkerk din Amsterdam.

Cei doi soti au locuit in Rozengracht, la o mica distanta de Rembrandt, care locuia si el acolo intro perioada de saracie. Rembrandt, Frans Hals, Jacob Ruysdael si Hobbema erau intro masura asemanatori. Toti au murit in mizerie, putin recompensati pentru munca lor, imprudenti.

Posteritatea a recunoscut ca Hobbema si Ruisdael reprezinta dezvoltarea finala a artei peisagiste din Olanda. Stilul lor e foarte asemanator, aproape ca nu se deosebeste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu