vineri, 10 noiembrie 2017

Zinaida Evghenievna Serebriakova - Helene de Rua, Princess Jean de Merode


In seara asta

In seara asta tu stai
printre gandurile mele ca margaretele,
proaspete si stralucitoare
perfecte si delicate.

numele tau infloreste in inima mea
amintiri într-un câmp de margarete.
 
------------------------------------------------------------------------------------ -
Pictor: Zinaida Evghenievna Serebriakova
Titlul: Helene de Rua, Princess Jean de Merode
Titlul original: Элен де Руа, княгиня Жан де Мерод
Data :1954
Stilul: Expresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Zinaida Evghenievna Serebriakova (nume de fată: Lanceray) (rusă: Зинаида Евгеньевна Серебрякова) (n. 10 decembrie 1884, Harkov - d. 19 septembrie 1967, Paris) a fost o pictoriţă rusă.
În toamna lui 1924, Serebriakova a mers la Paris, primind un comision pentru o lucrare murală mare. După finalizarea lucrării a dorit să se întoarcă în Uniunea Sovietică, la familia sa, dar accesul i-a fost interzis. Astfel, deşi, a reuşit în anul 1926, respectiv 1928 să-şi aducă în Franţa, copiii mai tineri Aleksandr şi Katerina, nu a reuşit să-i aducă pe Evgheni şi Tatiana, rămânând despărţită de ei pentru zeci de ani de zile.
Între 1928 şi 1930 călătoreşte în Africa, vizitând Marocul, fiind fascinată de peisajele nord africane, a pictat Munţii Atlas şi femei arabe şi africane în costume etnice. În această perioadă pictează, de asemnenea, pescari bretoni.
În anul 1947, Serebriakova obţine cetăţenia franceză şi reuşeşte să-şi reia relaţiile cu familia din Uniunea Sovietică după venirea la putere al lui Nikita Hruşciov.
În anul 1960, după 36 de ani, fiica sa Tatiana a fost lăsată să o viziteze la Paris. Tatiana lucra în acest timp ca scenarist la Teatrul de Artă din Moscova.
Lucrările Serebriakovei au fost expuse în Uniunea Sovietică la Moscova, Leningrad şi Kiev, în anul 1966, fiind primite cu entuziasm, ea fiind comparată cu Botticelli şi Renoir. Deşi, a trimis peste 200 de lucrări în Uniunea Sovietică, mare parte a lucrărilor sale sunt în Franţa şi la ora actuală.
Zinaida Serebriakova moare la Paris în 19 septembrie 1967, la vârsta de 82 de ani. Este înmormântată în cimitirul rusesc din Sainte-Geneviève-des-Bois.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu