luni, 11 decembrie 2017

Henri Gervex - Rolla


ANIVERSAREA MEDIOCRITĂŢII BURGHEZIEI FRANCEZE CU ALFRED DE MUSSET

Niciodată

Un cântec trist de Schubert, lin prin văzduh plutea,
Când tu, - ții minte oare? – mi-ai spus: ”Nu! Niciodată!
Nu!” îmi spuneai și totuși în ochii-ți strălucea
Azurul melancolic al bolții înstelată.

Spuneai: ”Nu! Niciodată!”, dar chipul tău zâmbea ,
Ca-ntr-un profil de veche medalie turnată;
Și, mândru, al comorii ce-ascunzi instinct, punea
Pe-obrajii tăi, năframa-i geloasă-mbujorată.

Păcat! O, ce cuvinte de nepăsare pline
Când îți vorbeam, marchiză, de dragoste știi bine,
Nu-ți deslușeam nici chipul, nici zâmbetul de crin.

Mai dulce decât ochii-ți senini e-a ta simțire;
Și mă gândeam în taină, privindu-i cu mâhnire,
La sufletul ce-n floarea-i ți se-nchidea divin.

de Alfred de Musset
 



--------------------------------------------------------------------------------- -
Alfred de Musset (n. 11 decembrie 1810 în Paris - d. 2 mai 1857 în Paris) a fost un scriitor și dramaturg francez recunoscut ca unul dintre reprezentanții marcanți ai romantismului în această țară.
Scrierile sale au ca temă predilectă meditația asupra condiției creației artistice și aversiunea față de mediocritatea burgheziei. În special în poezie, a ilustrat predispoziții sufletești contradictorii, capriciile sentimentului erotic în aspirația spre fericire, înclinația romantică a răului veacului (mal du siècle) și dialogul dintre poet și muze.
A rămas cunoscut și pentru relațiile sale afective cu scriitoarele George Sand și Louise Colet. Romanului său autobiografic „Confesiunea unui copil al secolului” („La Confession d'un enfant du siècle”), George Sand îi replică prin romanului epistolar „Ea și el” („Elle et Lui”). O jumătate de an mai târziu, Paul de Musset simte nevoia să îi ia apărarea fratelui vizat nu altfel decât prin romanul „El și ea” („Lui et Elle”). Ecourile acestor relații de famile ajunse publice vor fi sintetizate de Louise Colet prin romanul „Ei” („Lui”).

--------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Henri Gervex
Titlul: Rolla
Titlul original: Rolla
Data: 1927
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Henri Gervex (10 .12. 1852 - 1929) a fost un pictor francez nascut in Paris, a studiat pictura sub indrumarea lui Cabanel, Brisset si Fromentin. Primele lui lucrari au apartinut aproape exclusiv genului mitologic, ceea ce a servit ca scuza pentru pictatul nudurilor. Lucrarea "Rolla" din 1878, bazata pe un poem de Alfred de Musset, a fost respinsa de juriul Salonului de la Paris pentru imoralitate, deoarece descria o scena din poemul unei prostituate nud dupa o scena de sex cu clientul ei. Gervex s-a dedicat dupa aceea reprezentarilor vietii moderne obtinand un succes rasunator cu "Dr Pan at the Salptrihre (The Operation)", o moderna parafrazare a lucrarii lui Rembrandt, "Anatomy Lesson".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu