luni, 22 ianuarie 2018

Moise Kisling - Nud

AZI INTERMEZZO COLORISTIC CU MOISE KISLING

Sângele-aşteaptă mereu

Sângele-aşteaptă aici. La-ntâlnire mă cheamă.
Stăruie, cere mai mult tot mereu. Vrea iubire.
Fără de tine, o, lume,-s pierdut. Ţine seamă,
Apără-mi sacra tăcere pe culmi de uimire.


de Jorge Guillen



-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: Moise Kisling
Titlul: Nud
Titlul original: Grand nu de Josane au divan rouge
Data:1953
Stilul: Post-Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 130 x 89 cm
Unde se gaseste: Colectie privată
Date despre pictor:
Moise Kisling (22 ianuarie 1891 - 29 aprilie 1953) a fost un pictor polonez.
Nascut in Cracovia, Austro-Ungaria, a studiat la Scoala de Arte Frumoase din Cracovia, unde a fost incurajat sa mearga la Paris, Franta, in acel timp, centrul creativitatii artistice.
In 1910, Kisling s-a mutat in Montmartre, iar dupa cativa ani, in Montparnasse. cand a izbucnit Primul Razboi Mondial s-a inscris ca voluntar in Legiunea Franceza, iar in 1915 a fost ranit grav in batalia de la Somme, pentru care a primit cetatenia franceza.
Kisling a trait si muncit in Montparnasse facand parte din renumita comunitate artistica a acelei perioada. In 1913 si-a luat un a studio in Montparnasse, unde a stat in urmatorii 27 de ani; Jules Pascin si, mai tarziu Modigliani au locuit in aceeasi cladire. S-a imprietenit cu multi dintre contemporanii lui, inclusiv Amedeo Modigliani, care l-a pictat in 1916. Stilul folosit de el la pictarea peisajelor este similar cu a lui Marc Chagall, insa, ca maestru al reprezentarii corpului femeii, nudurile si portretele lui suprarealiste i-au adus cea mai mare apreciere.
Kisling a participat din nou ca voluntar in armata in 1940. Cand Armata franceza l-a trimis la vatra dupa capitularea Germaniei, Kisling care era de origine evreiasca a plecat in Statele Unite si a trait in California pana in 1946.
Cea mai mare colectie cu lucrarile lui Kisling se afla la Musée du Petit Palais din Geneva, Elvetia.
Moise Kisling a murit in Sanary-sur-Mer, Var, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Franta pe 29 aprilie , 1953. O strada din oras ii poarta numele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu