marți, 9 ianuarie 2018

Simon Vouet - Diana - Aniversare



ANIVERSAREA PICTORULUI SIMON VOUET

* * *

diana are un secret de spus
în seara asta luna va răsări
îmbrăcată în roşu
după meditaţie

(cav)


-------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Simon Vouet
Titlul:Diana
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Simon Vouet (9 ianuarie 1590 – 30 iunie 1649) a fost un pictor si desenator francez, care probabil e cunoscut mai bine pentru introducerea in Franta a stilului baroc italian.

Tatal lui, Laurent era pictor in Paris si l-a invatat primele notiuni de pictura. Fratele lui Simon, Aubin Vouet (1595–1641) si nepotul lui Ludovico Dorigny (1654–1742) au fost pictori si ei. Simon si-a inceput cariera in pictura ca portretist. La o varsta frageda a calatorit in Anglia si a facut parte din anturajul Baronului de Sancy, ambasadorul francez la Constantinople. De acolo a plecat la Venetia si in Roma in 1614.

A petrecut o perioada indelungata in Italia, din 1613 pana in 1627. A stat mai mult in Roma unde aparuse stilul baroc.A primit o alocatie de la regele Frantei si protectorii sai incluzand familia Barberini, Cassiano dal Pozzo, Paolo Giordano Orsini si Vincenzo Giustiniani si a vizitat si alte parti din Italia: Venetia, Bologna, (unde familia Carracci avea academia lor), Genova, si Neapole. El era un academic natural care absorbea orice vedea si studia, redand totul in picturile lui.Succesul imens a lui Vouet in Roma a condus la alegerea lui ca presedinte al Accademia di San Luca in 1624. In 1626 s-a casatorit cu Virginia da Vezzo care a fost modelul pentru Madonnele lui Vouet. In ciuda succesului lui din Roma, Vouet s-a reintors neasteptat in Franta in 1627, urmand recomandarile presante ale Ducelui de Béthunes si o convocare urgenta de la rege.

Noul stil a lui Vouet a fost clar italian, importand stilul baroc italian in Franta. A adaptat acest stil la grandoarea decorativa din era lui Louis XIII si Richelieu si a fost numit primul pictor al Regelui. Louis XIII a comandat portrete, desene de tapiserie si picturi pentru el si Palais du Louvre, Palais du Luxembourg si Château de Saint-Germain-en-Laye. In 1632 a lucrat pentru Cardinal Richelieu la Palais-Royal si Château de Malmaison.

In Paris, Vouet era forta proaspata care domina pictura franceza, pictand numeroase altare publice si decoruri alegorice pentru clienti privati. Atelierul lui Vouet a fost o adevarata scoala de pictori francezi pentru generatia urmatoare.

Cel mai influent elev al sau a fost Charles le Brun, care a organizat toata pictura decorativa din interiorul palatului Versailles si a dictat stilul oficial la curtea lui Louis XIV al Frantei, insa din gelozie l-a exclus pe Vouet din Académie Royale in 1648. Alti studenti de-ai lui Vouet au fost Valentin de Boulogne, Charles Alphonse du Fresnoy, Pierre Mignard, Eustache Le Sueur, Nicolas Chaperon, Claude Mellan si artistul flamand Abraham Willaerts. Vouet a fost prieten si cu Claude Vignon.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu