joi, 22 februarie 2018

Antoine Joseph Wiertz - Triumful lui Hristos

ANIVERSAREA PICTORULUI ANTOINE JOSEPH WIERTZ PE VERSURILE LUI JAMES RUSSELL LOWELL

Adevărul pentru totdeauna pe eșafod.
Nedreptatea pentru totdeauna pe tron.
Și totuși acel eșafod stăpânește viitorul
Și, dincolo de necunoscutul întunecos,
Stând liniștit în umbră,
Dumnezeu îi păzește pe ai Lui.

de James Russell Lowell

 


--------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Antoine Joseph Wiertz
Titlul: Triumful lui Hristos
Titlul original:
Data:
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Antoine Joseph Wiertz (22 februarie 1806 – 18 iunie 1865), a fost un pictor si sculptor romantic belgian.
Nascut in Dinant intro familie destul de saraca, a intrat la Academia de Arta din Antwerp in 1820. Multumita protectorului sau Pierre-Joseph de Paul de Maibe, un membru al Parlamentului, regele William I al Olandei i-a acordat lui Wiertz un stipendiu anual, incepand cu 1821. Intre noiembrie 1829 si mai 1832, a locuit in Paris, unde i-a studiat pe vechii maestri la Luvru.
In 1828, Wiertz a luat parte la Grand Concours, cunoscut si sub numele de Concours de Rome, insa a luat doar locul doi. A castigat prestigiosul Prix de Rome doar la a doua sa incercare in 1832, ceea ce i-a permis sa plece la Roma, unde a stat din mai 1834 pana in februarie 1837. La reintoarcere, s-a stabilit in Liège impreuna cu mama lui.
Dupa dificile negocieri cu guvernul belgian, Wiertz a reusit sa-si realizeze visul de a-si transforma ultimul sau studio intrun muzeu pentru operele lui. Statul belgian a cumparat un teren si a inceput constructia unui urias edificiu public pentru a gazdui monumentalele lucrari ale pictorului. In schimb, Wiertz si-a donat statului belgian toate lucrarile lui, cu o clauza speciala, anume ca lucrarile vor ramane in studioul lui, atat in timpul vietii, cat si dupa moartea lui.
Wiertz a murit in studioul lui. Ramasitele lui au fost imbalsamate dupa ritualurile Egiptului antic si a fost inmormantat intrun cavou din cimitirul municipal din Ixelles.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu