duminică, 26 februarie 2017

Februarie

februarie

suntem plictisiţi de atâta zăpadă
ne rugăm la nori, să plece iarna
caii nechează de atâta nerăbdare
mute păsările scrutează linia orizontului
sperând că vine primăvara
cu îmbrăţişările noastre ameţitoare.


(cav)



--------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Konstantin Yuon
Titlul: Peisaj de iarnă cu sănii trase de cai
Titlul original: Зимний пейзаж с санями, запряженными лошадьми
Data: 1915
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 88.5 x 63.5 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:



Konstantin Fyodorovich Yuon or Juon ( Константин Фёдорович Юон 24 octombrie 1875 – 11 aprilie 1958) a fost un important pictor rus si scenograf asociat miscarii artistice Mir Iskusstva.A fost unul dintre fondatorii Uniunii Ruse a Artistilor si al Asociatiei Artistilor din Rusia Revolutionara.
Yuon s-a nascut in Moscova in familia unui functionar de banca de origine elvetiana-rusa(numele de familie Juon fiind de origine germanica). Fratele lui Paul Juon a fost un compozitor remarcabil.
Din 1892 pana in 1898 a studiat la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova unde Konstantin Savitsky si Konstantin Korovin erau profesori. Dupa absolvirea scolii a luat lectii particulare cu Valentin Serov (1898–1900). In timpul catorva calatorii in Europa de Vest, mai ales in Paris, s-a familiarizat cu peisajele urbane ale lui Camille Pissarro si cu alti impresionisti, insa si-a pastrat propriul sau stil distinctiv.
In 1900 a deschis prima scoala privata de pictura si desen din Moscova. Cativa pictori rusi remarcabili au primit educatia in arta in aceasta scoala (de exemplu, Olga Zhekulina). Mai tarziu a predat la Academia de Arte din Leningrad  si la Institutul de Arta  Surikov din Moscova. Studioul lui din Moscova era des folosit de alti pictori. A conceput decoruri pentru piese la Teatrul de Arta din Moscova si Teatrul Maly, devenind decoratorul oficial al acestui teatru din 1945 pana in 1947. De asemenea a conceput decoruri si pentru opere.
In era Sovietica, Yuon a fost director al  Institutului de Cercetare din Academia de Arte (1948–1950) si Prim Secretar al Uniunii  Artistilor Sovietici (1956–1958). A castigat un premiu Stalin (1943), a primit Ordinul Lenin si alte ordine si medalii. A murit in Moscova in 11 aprilie 1958. Konstantin Yuon a inceput ca pictor impresionist de peisaje si compozitie cu o nota simbolista. Cele mai simboliste dintre lucrarile lui sunt ciclul de gravuri Facerea Lumii pe teme din Geneza (1908–1912) si pictura Noua Planeta care prezinta Revolutia din Octombrie ca rezultat al unei catastrofe cosmice. Printre peisajele impresioniste sunt Bulevardul Tverskoy si Sfânta Treime (ambele din 1903). Ulterior s-a jucat cu idei de peisaj liric combinat cu imitatii de miniaturi Palekh si arta icoanelor. Spre sfarsitul vietii a devenit artist de un realism strict social, producand  picturi ca Parada din Piata Rosie din 7 Noiembrie, 1941.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu