duminică, 26 februarie 2017

INTERMEZZO PICTAT CU COCOŞATUL DIN NOTRE DAME DIN PARIS – VICTOR HUGO

INTERMEZZO PICTAT CU COCOŞATUL DIN NOTRE DAME DIN PARIS – VICTOR HUGO

castelele se sinucid

castelele se sinucid
dincolo de iubire, dincolo de regrete
dacă nu ajungem la timp pentru a le oprii din gestul lor:
cocoşii nu mai deschid dimineţile
salcâmii nu mai innebunesc
cerul albastru nu mai este senin.


pe faţa lor albă apare mucegaiul
şi o dată cu el neantul.

(cav)
--------------------------------------------------------------------------------
~"Libertate in arta, libertate in societate, acesta este telul dublu spre care trebuie sa tinda orice minte consistenta si logica."
~ "Sufletul omului are o nevoie mai mare de ideal decat de real. Existam prin real; dar dupa ideal traim."
citate Victor Hugo
--------------------------------------------------------------------------------






Pictor: Victor Hugo
Titlul: Castel în ruină
Titlul original:
Data: 1915
Stilul: simbolism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802, Besançon, Franța – d. 22 mai 1885, Paris, Franța) a fost un poet, dramaturg și romancier francez.
Nu multi oameni stiu ca Victor Hugo, cunoscutul scriitor, consacrat in istorie prin Notre-Dame de Paris (1831), (Cocosatul din Notre Dame) si Les Misérables (1862), (Mizerabilii), a si pictat.
Victor Hugo a produs peste 4000 de lucrari de-a lungul vietii. Initial un hobby, desenatul a devenit din ce in ce mai important pentru el. Intre 1848-1851 pictatul a reprezentat singura sa manifestare creativa, in special dupa exilul sau in Bailiwick of Guernsey, pe coasta Normandiei (1851-1870). In aceiasi perioada a luat hotararea de a renunta la scris, pentru a se dedica politicii.
Suportul folosit cu precadere a fost hartia de marimi relativ mici. Tus, cafea, funingine, stilou, penita, chiar si mana, Hugo nu a ezitat nici de a folosi carbunele din chibrituri. Cromatica sa era limitata la negru, sepia, uneori cu sclipiri de alb si foarte rar culori grizate.
Stilul sau era modern, prevestind tehnicile experimentale de Suprarealism(1920-1980) si Expresionism Abstract(miscare artistica de sorginte americana post-I Razboi Mondial). Desi Hugo era reticent in a-si expune lucrarile in public, singurii privelegiati fiind familia si prietenii apropiati, artisti precum Van Gogh si Delacroix au vazut unele desene si au declarat ca daca scriitorul si-ar fi urmat latura artistica, isi putea umbri contemporanii cu lejeritate, artisti consacrati oricum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu