duminică, 26 februarie 2017

Supremaţia zeilor


supremaţia zeilor

Mercur, Venus, Marte si Jupiter
duc lupte pentru supremaţia cerului
la sfârşit de Februarie.
Osirius apără Luna Nouă
plină cu îmbrăţişările noastre din iarna care stă să plece.
steaua Capella din constelaţia Auriga
clipeşte din ochi

amintintindu-mi de salcâmii înnebuniţi
şi de iubirea noastră primăvăratică.


de Cireşaru Dan

Starry night, 1922 - 1924 - Edvard Munch


--------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Edvard Munch
Titlul: Noapte înstelată
Titlul original: Stjernenatt
Data: 1922 - 1924
Stilul: expresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 119 x 140 cm
Unde se gaseste: Munch Museum, Oslo, Norvegia

Date despre pictor:



Edvard Munch (/mʉŋk/, n. 12 decembrie 1863, Løten, Norvegia – d. 23 ianuarie 1944, Ekely, Oslo) a fost un pictor norvegian, unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai cu seamă un reprezentant al tradiției artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relațiile interumane, care vor reprezenta esența creației sale.
Educația artistică a lui Munch în Norvegia se desfășurase în spiritul tradiției naturaliste. Mai târziu, intrând în contact cu arta europeană și mai ales cu cea franceză și germană, artistul își elaborează propriul stil distinct. Atât picturile sale cât și lucrările grafice se evidențiază printr-un îndrăzneț caracter inovator în sfera mijloacelor de realizare a operelor și printr-o expresivitate abstractă a formelor.
Măiestria cu care Munch a reușit să dezvăluie secretele ascunse ale temelor abordate va fi un exemplu pe care îl vor urma mulți alți artiști. Ecourile surselor sale de inspirație sunt vizibile nu numai în lucrările expresioniștilor germani, ci și în creația a doi pictori austrieci, Oskar Kokoschka și Egon Schiele. Pictura lui Munch este studiată de asemenea cu atenție de Lucian Freud, care a continuat la începutul activității sale artistice tradiția germană a neorealismului (Neue Sachlichkeit). La fel ca Munch, Lucian Freud, servindu-se de liniaritatea desenului, reușește să reproducă pe pânză propriile sale stări de spirit.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu