luni, 20 martie 2017

Ivan Konstantinovich Aivazovsky - marea viseaza



***

marea visează, clocoteşte
delfini si balene
cântă în aplauzele marinarilor
împreună cu vocea de tenor a sirenei.

o ţin aşa până ajung
la dirijorul portului.

(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Ivan Konstantinovich Aivazovsky
Titlul: Vapor pe mare
Titlul original:Море с кораблем  
Data: 1887
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 
 Unde se gaseste:
Date despre pictor:

Ivan Konstantinovich Aivazovsky (29 iulie 1817 –  5 mai 1900) a fost un pictor rus de origine armeana care a trait si muncit  in Crimea, cunoscut pentru peisajele marine care constituie mai mult de jumatate din lucrarile sale.
Aivazovsky s-a nascut in orasul Feodosiya (Theodosia), Crimea (Imperiul Rus ) (Ucraina de azi) intro familie armeana saraca. Numele de familie al parintilui lui era Aivazian. Talentul sau artistic l-a ajutat sa castige o sponsorizare pentru a urma cursurile gimnaziului nr. 1 din Simferopol, ir mai tarziu, cursurile Academiei de Arta din St.Petersburg Academy of Arts pe care a absolvit-o cu medalia de aur. A pictat peisaje, peisaje marine si o serie de peisaje  a oraselor de pe coasta Crimeii, apoi a calatorit prin toata Europa.

In 1845, Aivazovsky a plecat la Constantinople raspunzand invitatiei Sultanului din Abdülmecid, si a vizitat orasul de opt ori  intre 1845–1890. In timpul  sejurului in Constantinople, Aivazovsky a primit comenzi pentru multe lucrari in calitatea sa de pictor al curtii   Sultanilor otomani Abdülmecid, Abdulaziz si Abdulhamid, 30 din ele fiind in Palatul Imperial otoman, in Muzeul  Dolmabahce si in multe alte muzee din Turcia. Lucrarile lui se gasesc si in multe muzee din Rusia si fostele republici sovietice, incluzand  Muzeul Hermitage din Saint Petersburg si Galeria de Arta  Aivazovsky din Feodosiya, Ucraina.
La  31 de ani, Aivazovsky s-a casatorit cu Julia Graves, o guvernatoare englezoaica in   St. Petersburg. Au avut patru fiice. Au divortat, iar la varsta de 65 de ani,  Aivazovsky s-a casatorit cu Anna Boornazian, o vaduva tanara din  Theodosia.
Aivazovsky a fost foarte afectat de masacrele armenilor in Asia Mica din anul 1895, pictand cateva lucrari avand ca subiect aceste masacre .Si-a petrecut ultimii ani din viata in Feodosia unde a aprovizionat cu apa orasul de pe proprietatile sale, a deschis o scoala de arta, a inceput primele excavatii arheologice din regiune si a construit un muzeu de istorie. Datorita eforturilor sale, s-a infiintat un port comercial in Feodosiya si s-a facut conexiunea cu reteaua de cai ferate.  Aivasovsky a murit in Feodosiya in anul 1900. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu