duminică, 2 aprilie 2017

Edwin Austin Abbey - aniversare - Tânără în pădure

ANIVERSAREA PICTORULUI EDWIN AUSTIN ABBEY

umbre

în pădure
umbrele copacilor
se războiesc cu umbra ta
aruncată peste umbra unei scrisori
venită chiar acum în timp.


umbrele cuvintelor scăpate în iarbă
altele strânse în pumn
măsoară bătăile inimii
neobservate.

(cav)



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Edwin Austin Abbey
Titlul: Tânără în pădure
Titlul original:Young Woman in the Woods
Data:
Stilul:
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Edwin Austin Abbey s-a nascut pe 1 aprilie 1852 si a murit pe 1 august 1911. A fost un artist american, cunoscut in special pentru desenele si picturile sale despre subiecte shakespereane si victoriene, precum si pentru cele dedicate incoronarii lui Edward al VII-lea. Cea mai cunoscuta opera a sa, The Quest of the Holly Grail, este in Biblioteca Publica din Boston.
A inceput ca desenator, facand numeroase scheciuri si ilustratii pentru magazine si reviste ca Harper’s Weekly sau Scribner’s Magazine. Se va muta in Anglia, unde va deveni memebru al Academiei Regale in 1898. In 1902 a fost ales sa picteze incoronarea lui Edward al VII-lea, cu aceasta ocazie locuind o vreme la Buckingham Palace.
In 1890 a realizat o picture murala la Boston Public Library – “The quest for the Holly Grail”. I-au trebuit 11 ani ca sa desavarseasca lucrarea complet; a mai realizat si alte murale cum ar fi cea pentru Pennsylvania State Capitol in Harrisburg si care contine medalioane alegorice despre Stiinta, Arta, Justitie si Religie. Pe cand lucra la murala “Citirea declaratiei de Independenta”, a descoperit ca este bolnav de cancer in 1911, si a trebuit sa incetineasca ritmul lucrarilor, asistentul sau Ernest Board, fiind cel care a terminat lucrarea cu putin ajutor de la Abbey si de la John Singer Sargent, un prieten al lui Abbey.
Abbey a fost ales membru al Academiei Nationale de Desen si al Academiei Americane de Arte si Litere. Din 1937, Universitatea din Yale gazduieste la cererea vaduvei lui Abbey, o parte importanta a lucrarilor sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu