miercuri, 3 mai 2017

Alexandre Nikolayevich Benois - Locul nașterii lui Maurice Ravel - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI ALEXANDRE NIKOLAYEVICH BENOIS

Răzbunare obştească

Pentru că am fost
Atât de des
Pe strada ta,
N-ar fi exclus
Să ai surpriza
Ca strada ta,
Măcar atâta, ea,
Să-mi poarte numele
Cândva.


de Adrian Păunescu


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Alexandre Nikolayevich Benois
Titlul: Locul nașterii lui Maurice Ravel
Titlul original:
Data :1914
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor
Alexandre Nikolayevich Benois (3 mai 1870, St. Petersburg – 9 februarie 1960, Paris), a fost un artist influential rus, critic de arta, istoric, si membru fondator al miscarii si revistei de arta Mir iskusstva (Lumea Artei). Ca designer pentru Ballet Russes condus de Serge Diaghilev, influenta lui Benois asupra baletului modern si designului de scena este considerata foarte importanta.
Alexandre s-a nascut intr-o familie artistica si intelectuala, familia Benois, membri proeminenti ai intelectualitatii ruse din sec. al XIX-lea si inceputul sec.XX.Tatal lui, Nicholas Benois, a fost un important arhitect rus. Unul dintre fratii lui a devenit tot un arhitect de seama. Nu si-a planificat o cariera in arta, Alexandre a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea din St. Petersburg in 1894.
Trei ani mai tarziu pe cand se afla in Versailles, Benois a pictat seria de acuarele care descriu „Last Promenades of Louis XIV”. Cand le-a expus la galerriile Pavel Tretyakov in 1897, au atras atentia lui Sergei Diaghilev si a artistului Leon Bakst. Cei trei au fondat impreuna miscarea si revista de arta Mir iskusstva (Lumea Artei), care promova miscarea estetica si Art Nouveau in Rusia.
In prima decada a noului secol, Benois a continuat sa editeze Mir iskusstva, insa si-a urmarit interesele de studiu artistic. A scris si a publicat monografii ale artei ruse din secolul al XIX-lea si de la Tsarskoye Selo. In 1903, Benois a tiparit ilustratiile lui pentru poemul lui Pushkin, „Bronze Horseman”, o lucrare recunoscuta inca de atunci ca fiind un punct de referinta in compozitie.
In 1901, Benois a fost numit director de scena la Teatrul Mariinsky din St. Petersburg, locul de spectacole ale Baletului Rus Imperial. Dupa aceea si-a devotat cea mai mare parte a timpului designului si decorului de scena.
Supravietuind revoltelor din timpul Revolutiei ruse din 1917, Benois a obtinut recunoasterea eruditiei sale; a fost ale curator al galeriei Marilor maestri din Muzeul Hermitage de la Moscova, unde a ramas din 1918 pana in 1926. In acea perioada a adus pentru muzeu o lucrare detinuta de fratele lui, Madonna de Leonardo da Vinci. Lucrarea a ramas cunoscuta ca Madonna Benois.
Benois si-a publicat Memoriile in doua volume in anul 1955.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu