joi, 4 mai 2017

Alfred Sisley – Peisaj cu vaci langa Louveciennes - Pink Floyd - if



DACA

Daca as fi o lebada, as pleca,
Daca as fi un tren, as intarzia,
Iar daca as fi un om bun,
As vorbi cu tine
Mai des decat o fac de obicei.
Daca as dormi, as visa,
Si daca m-as speria, m-as putea ascunde,

Daca innebunesc,
Va rog sa nu ma conectati la aparat.
Daca as fi luna, ar fi frumos,
Daca as fi o rigla, m-as indoi,
Daca as fi un om bun,
As intelege ce-i desparte pe prieteni.

Daca as fi singur, as plange,
Cu tine as fi acasa si senin,
Iar daca innebunesc,
M-ati mai primi sa ma mai joc cu voi?

Daca as fi o lebada, as pleca,
Daca as fi un tren, as intarzia din nou,
Daca as fi un om bun,
As vorbi cu tine,
Mai des decat o fac de obicei.

Versuri: Roger Waters
Pink Floyd


-----------------------------------------------------------------------------
HOROSCOPUL MEU DE AZI
Asculta - Atom Heart Mother - Pink Floyd
-------------------------------------------------------------------------------------
Alfred Sisley – Peisaj cu vaci langa Louveciennes
Data: 1875
Stilul: Impresionism
Media: Ulei pe panza
Alfred Sisley (n. 30 octombrie 1839 — d. 29 ianuarie 1899) a fost un pictor impresionist englez care a trăit și a pictat în Franța.
Sisley s-a născut în Paris, părinții săi fiind englezi William Sisley și Felicia Sell. La începutul anilor 1860 a studiat în atelierul lui Marc-Charles-Gabriel Gleyre, unde i-a întalnit pe Frederic Bazille, Claude Monet și pe Pierre-Auguste Renoir. Împreuna au pictat în aer liber, pentru a captura cât mai real efectele pasagere ale razelor solare. Abordarea inovativă la acel moment a generat picturi mai colorate decât cele pe care erau oamenii obișnuiți să vadă. Preferă să picteze suprafețele apei, vederea caleidoscopică a apei. Prin urmare Sisley și prietenii săi au avut la început câteva oportunități de a-și vinde tablourile sau de a le expune, deși spre deosebire de câțiva colegi de-ai săi care aveau greutăți financiare el primea o alocație de la tatăl său.
Lucrările lui Sisley din studenție s-au pierdut, cea mai timpurie lucrare a sa se crede, că a fost pictată în jurul anului 1864. La sfârșitul anilor 1860, el a început o relație cu Eugenie Lescouezec, cu care a avut 2 copii. Relația acestora a continuat timp de 30 ani, sfârșindu-se cu moartea acesteia, cu câteva luni înainte de moartea lui în 1899.
Sisley a murit în Moret-sur-Loing la vârsta de 59 de ani.
-------------------------------------------------------------------------------------
Anul 1970 îi găseşte pe cei de la Pink Floyd implicaţi într-un proiect grandios. Pornind de la o idee de-a lui David Gilmour, ei lucrează luni în şir la o piesă extrem de elaborată, în care, pe lângă instrumentele lor tradiţionale, vor să aducă şi o orchestră simfonică şi un cor.
Mamă cu inimă atomică
Pe acest albu se gaseste si piesa If (DACA)
Cei de la The Who făcuseră în anul precedent o operă rock, ”Tommy”, iar Pink Floyd a ridicat ştacheta până la ambiţia unei simfonii rock. A fost un chin. Luni în şir au tot cizelat piesa, au cântat-o şi în câteva turnee, dar înregistrarea acesteia în studio s-a dovedit peste puterile lor. Le-a fost imposibil să pună în acord sculele lor de rockeri cu orchestra simfonică şi cu corul, într-un mecanism care să funcţioneze perfect. Au apelat la unul dintre cei mai buni aranjori orchestrali ai vremii, Ron Geesin, care le-a făcut treaba, şi a ieşit o bijuterie de 24 de minute, exact cât o faţţă de disc.
Această suită, intitulată ”Atom Heart Mother”, este poate cea mai sofisticată piesă din istoria muzicii rock, dar chinurile pe care le-au îndurat pentru a o produce îi fac pe cei de la Pink Floyd să nu-şi dorească s-o mai cânte vreodată. Atunci însă, au compus patru piese pentru faţa a doua a albmului, frumoase, dar nu la fel de spectaculoase ca cea de pe faţa întâi, şi au lansat astfel al cincilea album Pink Floyd, ”Atom Heart Mother”.
Numele l-au dat întâmplător, aşa cum s-a născut şi numele de Pink Floyd. Au căutat prin ziare şi au găsit o ştire despre o femeie însărcinată căreia i se montase cu succes un stimulator cardiac atomic, de ultimă generaţie. Şi aşa a rămas: Mama cu Inimă Atomică. Iar coperta albumului s-a născut tot dintr-o întâmplare. Designerul Storm mergea cu maşina prin provincie şi, la un moment dat, a văzut câteva vaci pe câmp. A făcut câteva poze, iar una dintre ele le-a propus-o celor de la Floyd ca şi copertă a albumului. Pentru cei de la EMI, şocul vacii a fost dublat de faptul că pe copertă nu scria nici numele formaţiei, nici numele albumului – dar a rămas cum au vrut cei de la Floyd.
O aroganţă á la Pink Floyd
Adevărul e că au fost aroganţi. Au vrut un album cu cea mai banală copertă din lume, pe care să nu fie scris nici numele grupului, nici titlul – un album pentru care să vorbească doar muzica din interior. Storm şi-a făcut treaba şi necunoscătorii îi spun şi acum, îndeobşte, ”albumul cu vaca”. Cei patru aroganţi au riscat, dar le-a ieşit: în pofida prezentării total anoste, „Atom Heart Mother” a fost primul album Pink Floyd care a ajuns numărul 1 în topurile din Marea Britanie.
-------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu