luni, 15 mai 2017

Carlo Cignani - Venus și Cupidon - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI CARLO CIGNANI

Atîta timp cît existenţa

Atîta timp cît existenţa
şi starea paradisului
nu sînt lămurite
pe tine mă bizui.


de Peter TURRINI


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Carlo Cignani
Titlul: Venus și Cupid
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Carlo Cignani (15 mai 1628 – 8 septembrie 1719) a fost un pictor italian al scolii bologneze si a celei forliveze, activ in perioada barocului.
S-a nascut intro familie nobila din Bologna, a studiat mai intai cu Battista Cairo, apoi cu Francesco Albani, al carui discipol a ramas pentru toata viata. De asemenea, a fost puternic influentat si de geniul lui Correggio, precum si de capodoperele din Melozzo da Forlì.
In 1681, Cignani s-a reintors la Bologna din Parma. Si-a deschis o academia del nudo pentru pictura dupa modele, iar unul dintre elevii lui a fost Giuseppe Maria Crespi.
Nu a acceptat nici o favoare oferita lui de ducele de Parma, a trait si a murit artist. In 1686 s-a mutat la Forlì, unde a si murit. Cand s-a fondat Accademia Clementina pentru artistii bolognezi in 1706, Cignani a fost ales postum Principe.
Si fiul lui, Felice Cignani (1660–1724), precum si nepotul lui, Paolo Cignani (1709–1764) au fost tot pictori. Cei mai buni elevi ai lui au fost Marcantonio Franceschini si Federico Bencovich. Alti elevi au fost Giacomo Boni, Andrea si Francesco Bondi; Giovanni Girolamo Bonesi; Girolamo Domini; Francesco Galli; Bonaventura Lamberti; Matteo Lamboni; Camilla Lauteri; Stefano Maria Legnani; Charles Lucy (1692 – after 1767), Francesco Mancini; Paolo Antonio Paderna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu