luni, 15 mai 2017

Vilhelm Hammershøii - Interior cu fată cantand la claviatură - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI VILHELM HAMMERSHOII

***

încremenite într-o mută așteptare
două tablori în care plouă gri
privesc farfuriile goale
langa singura bucată de branză
și fără să-și dea seama
de singurătatea care domnește în cameră
un păianjen
ascultă
o muzică de bach
cantată la claviatură.


(cav)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Vilhelm Hammershøii
Titlul: Interior cu fată cantand la claviatură
Titlul original:
Data : 1898
Stilul: impresionism , simbolism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Vilhelm Hammershøii (15 mai 1864 – 13 februarie 1916) a fost un pictor danez. E cunoscut pentru portretele sale poetice, slab-luminate si interioare. In 1997, Danemarca a scos o colita in onoarea lui.
Vilhelm Hammershøi s-a nascut in 1864 in Copenhaga, Danemarca. Fiul unui comerciant prosper, Christian Hammershøi si sotia lui, Frederikke (nascuta Rentzmann), Hammershøi a studiat desenul de la varsta de 8 ani cu Niels Christian Kierkegaard si Holger Grønvold, precum si cu Vilhelm Kyhn, apoi a studiat pictura cu Frederik Vermehren si alti profesori la Royal Danish Academy of Fine Arts. Din 1883 pana in 1885, el a studiat cu Peder Severin Krøyer la Independent Study Schools, apoi a debutat la Expozitia de primavara din Charlottenborg din 1885 cu lucrarea „Portrait of a Young Girl” (sora lui, Anna; Pierre Auguste Renoir a admirat aceasta pictura). Hammershøi s-a casatorit cu Ida Ilsted in 1891.
Hammershøi a muncit mai mult in orasul sau natal, a pictat portrete, arhitectura si interioare. De asemenea a facut iesiri la tara in imprejurimi si a pictat dealuri, siruri de copaci, ferme si diferite peisaje. El este celebrat pentru interioarele sale pe care le-a pictat in Copenhaga Strandgade 30 (unde a locuit cu sotia lui din 1898 pana in 1909, si Strandgade 25 (unde au locuit din 1913 pana in 1916). A calatorit foarte mult prin Europa, considerand Londra speciala datorita conditiilor atmosferice care-i asigurau subiecte de pictat, atat atmosfera cetoasa, cat si poluata cu fum de la carbuni.
Sotia lui Hammershøi apare in multe din interioarele lui. Ida a fost model in multe dintre lucrarile fratelui sau, Peter Ilsted. Peter si Vilhelm au fost prieteni poe viata, parteneri de afaceri si colegi .
Hammershøi este unul dintre cei mai renumiti artisti din Scandinavia, iar muzeele Musée d’Orsay din Paris si Guggenheim Museum din New York au organizat retrospective cu lucrarile lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu