duminică, 11 iunie 2017

Jean-Joseph-Benjamin Constant - Mme M. S. Derviz

* * *

astăzi am pictat un tablou
sunt foarte mîndru
te înfățișează pe tine
stînd pe un scaun
ținînd în mînă mărgele


în fața ta lîngă șevalet
avînd în mînă un buchet de trandafiri
eu

cred că ți-ar plăcea foarte mult să-ți spun
că asemănarea ta cu venus este superbă
și nu spun povești

 (cav)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jean-Joseph-Benjamin Constant
TitluL: Mme M. S. Derviz
Titlul original: Mme M. S. Derviz
Data :
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Jean-Joseph-Benjamin Constant (10 iunie 1845 – 26 mai 1902), pictor si grafician francez, a realizat in special lucrari cu tematica orientala.
Benjamin-Constant a fost unul dintre principalii promotori ai tematicii orientale, dar si profesor de pictura. Si-a petrecut tineretea la Toulouse, unde a urmat cursurile de la Ecole des Beaux-Arts. O bursa municipala l-a ajutat sa se inscrie la Ecole des Beaux-Arts din Paris in 1866. A fost studentul lui Alexandre Cabanel si a participat in 1868 si 1869 la Prix de Rome, fara succes insa. Prima sa participare la Salon l-a facut remarcat prin coloristica tablourilor. Constant participase cu o serie de lucrari cu teme istorice. In tirmpul razboiului franco-prusac (1870-1871) a calatorit in Spania, unde a vizitat orasele Madrid, Toledo, Cordoba si Granada, unde l-a cunoscut pe pictorul orientalist Mariano Fortuny y Marsal, a carui influenta se va dovedi in viitor decisiva.
In 1872 Constant a plecat in Africa de Nord, unde avea sa ramana pret de doi ani, in principal in Maroc, fascinat de lumina, peisajele, chipurile si costumele colorate ale populatiei locale. Lucreaza enorm, in general scene cu femei de o frumusete exotica sau subiecte istorice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu