duminică, 11 iunie 2017

Mariano José María Bernardo Fortuny y Marsal - Picnic la Alhambra - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI MARIANO FORTUNY

* * *

în spatele norilor captiv un poem de cireșar
gîndurile cuvintele ținîndu-și respirația
încep să danseze deasupra rozelor
ca într-un vis liniștit


(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Mariano José María Bernardo Fortuny y Marsal
TitluL: Picnic la Alhambra
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Mariano José María Bernardo Fortuny y Marsal (11 iunie 1838 – 21 noiembrie 1874) a fost un pictor spaniol. Creatia lui cuprinde atat fascinatia romantica cu teme orientale, cat si procese vizionare de vopsire si culoare. S-a nascut la Reus, un oras de langa Taragona din Catalonia (Spania). Tatal lui a murit cand el era mic, iar mama lui a murit cand el avea 12 ani, astfel ca Mariano a fost crescut de bunicul lui, un tamplar de mobila fina. Bunicul lui l-a invatat sa faca figurine de ceara. La varsta de 9 ani, in timpul unui concurs public in orasul lui, un patron local, Domingo Soberno, l-a incurajat sa studieze mai departe. La varsta de 14 ani s-a mutat la Barcelona cu bunicul sau. Un sculptor, Domingo Taleru, i-a asigurat cazarea si masa pentru a putea frecventa cursurile Academiei din Barcelona. Acolo a studiat patru ani sub indrumarea lui Claudio Lorenzale, iar in martie 1857 a castigat o bursa de doi ani de studii in Roma, incepand din 1858. Acolo a studiat desenul si marile stiluri de arta. In 1859 a fost solicitat de guvernul spaniol sa picteze campaniile din razboiul spaniolo-marocan. Expeditia a durat doar sase luni, iar el s-a reintors in Spania in vara lui 1860.
Inca din timpul lui Velazquez, exista in Spania o traditie in comemorarea in pictura a bataliilor si victoriilor; asa ca, Fortuny a fost angajat de orasul Barcelona sa picteze o mare diorama cu victoria armatei spaniole de la Muley-el-Abbas si Muley-el-Hamed. A inceput lucrarea cu „The battle of Tetuan” pe o panza lunga de 15 metri; insa, desi a lucrat un deceniu fara intrerupere, n-a terminat-o niciodata.
A vizitat Parisul in 1868 si curand dupa aceea s-a casatorit cu Cecilia de Madrazo, fiica lui Federico Madrazo, care a devenit custode la Muzeul Prado Museum din Madrid. Au avut un fiu, Mariano Fortuny y Madrazo, care a devenit un renumit designer de moda si textile. A murit in 21 noiembrie 1874 in urma imbolnavirii de malarie, pe care a contract-o in timp ce picta in aer liber la Neapole si Portici in vara lui 1874.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu