sâmbătă, 17 iunie 2017

John Linnell - Furtună în cîmp

* * *

nori gri
un fulger
un tunet
deasupra unui cîmp vestesc o noapte de furtună
își încearcă norocul
dar noi calmi sub coarde de vioară
întindem aripile și zburăm
departe de lumea răvășită


un copil are nevoie de grija părintească
terapeuții bat cîmpii
cu o lejeritate grațioasă
ne ascundem expresia triumfătoare de pe chip
care se ține după noi
ca un scai

(cav)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:John Linnell
Titlul: Furtună în cîmp
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
John Linnell (16 iunie 1792 – 20 ianuarie 1882) a fost un pictor peisagist englez. Linnell a fost naturalist si rival al pictorului John Constable. Avea o pasiune pentru arta nord-europeana din perioada Renasterii, in special pentru Albrecht Dürer. De asemenea s-a asociat cu William Blake, caruia i l-a prezentat pe Samuel Palmer si alti Antici. Linnell s-a nascut in Bloomsbury, Londra. Tatal lui era cioplitor si aurar si l-a adus in contact cu lumea artistica inca de la o varsta frageda. Desena in creta si in creion inca de la varsta de 10 ani si-si vindea lucrarile. Primele lectii de arta le-a luat de la Benjamin West si a stat un an in casa lui John Varley, pictor in acuarela, unde i-a avut colegi pe William Hunt si William Mulready si unde a facut cunostinta cu Shelley, Godwin si alti oameni de marca. In 1805 a fost admis ca student la Royal Academy, unde a obtinut medalii pentru desen, modelare si sculptura. A fost pregatit si ca gravor. La maturitate s-a ocupat mult de sculptatul cu dalta si a publicat in 1834, o serie de contururi dupa frescele lui Michelangelo din Capela Sixtina, iar in 1840, a supravegheat selectarea de placi dupa picturi in palatul Buckingham Palace, una dintre ele, un peisaj de Titian, fiind gravata prin metoda mezzotint de el insusi.
Lucrarile lui trateaza de obicei unele scene de peisaj tipic englezesc monoton, care e facut impresionant prin efectul superb al rasaritului sau apusului.Lucrarile sunt pline de sentiment poetic adevarat si bogate in lumina si culoare.
Linnell a fost unul dintre cei mai buni prieteni si patron al artistului William Blake. I-a comandat doua lucrari, cea mai mare comanda pe care a prit-o vreodata, desene si gravuri pentru „The Inventions to the Book of Job” si ilustratii la Dante Aligheri.
A fost prieten si cu pictorul Edward Thomas Daniell.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu