vineri, 16 iunie 2017

Natalia Sergeevna Goncharova - Strada în Moscova - aniversare

ANIVERSAREA PICTORIȚEI NATALIA SERGEEVNA GONCHAROVA

* * *

nimeni nu vede
nimeni nu aude
nimeni nu vorbește


pe o stradă roșie din moscova
o caleașcă împărătească
își continuă drumul spre apus
la fiecare intersecție își retrăiește copilăria plîngînd

moscova nu crede în lacrimi

(cav)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Natalia Sergeevna Goncharova
Titlul: Strada în Moscova
Titlul original:
Data : 1911
Stilul: Expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Natalia Sergeevna Goncharova (4/16 iunie 1881 – 17 octombrie 1962), artista rusoaica avant-gardista (Cubo-Futurism), pictorita, designer de costume, scriitoare, ilustratoare si designer de teatru. Matusa ei a fost Natalia Pushkina, sotia poetului Alexander Pushkin.Natalia Goncharova s-a nascut in satul Nagaevo de langa Tula, Rusia in 1881. A studiat sculptura la Academia de Arta din Moscova, insa s-a indreptat spre pictura in 1904. S-a inspirat foarte mult din aspectele primitive ale folclorului rus si a incercat sa-l transpuna in lucrarile sale prin incorporarea elementelor de fauvism si cubism. Impreuna cu sotul sau, pictorul Mikhail Larionov a creat rayonismul. Ei au fost principalii creatori ai avant-gardei pre-revolutionare ruse organisand Expozitia Donkey’s Tail exhibition din 1912 aparand in acelasi an cu Der Blaue Reiter in Munich.
Goncharova a fost membra a grupului avant-gardist Der Blaue Reiter de la fondarea sa in 1911.
In 1915, artista a inceput sa creeze costume de balet si pentru scena in Geneva. S-a mutat la Paris in 1921 unde a creat mai multe seturi de scena pentru Baletul rus a lui Sergei Diaghilev. A devenit cetatean francez in 1939.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu