vineri, 16 iunie 2017

Vincent van Gogh - Pescuitul primăvara

Cuvintele ca peștii …

Cuvintele ca peștii nu dorm niciodată
Când le prind îmi alunecă printre degete,
Înoată mai departe când eu mă zbat
Cu ultimile puteri de vietate ex-marină
Înecându-mă printre cuvinte și fără
Colacul de salvare al internetului.


„Privește-ne, atinge-ne, alege-ne”
Cântau cuvintele-sirenă înotând lângă mine
Și provocându-mă.
Dar cuvintele erau alunecoase, întotdeauna altele
Decât cele pe care le puteam atinge și de care
Nu mai aveam nevoie. Iar de cele care aveam nevoie
Înotau pe lângă mine și nu știam dacă
Mă fugăresc sau se simt fugărite.

Gândurile fără cuvinte
Se deschid și se închid ca brațele unei colonii de corali.
Eu înot și înnoptez printre cuvinte.
Cuvintele ca peștii nu dorm niciodată.


de Riri Sylvia Manor


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Riri Sylvia Manor (născută Aberfeld) scria poezii de la nouă ani dar a renunţat la dorinţa de a studia filologia şi filosofia dezamagită de puternica influenţă ideologică din facultăţile umanistice pe vremea lui Gheorghiu-Dej. Astfel, s-a înscris la Facultatea de medicină din Bucureşti, dar în 1960 a primit aprobarea de a părăsi România. Ajunsă în Israel şi-a continuat studiile acolo, apoi în Statele Unite, devenind Profesor de Oftalmologie si Neuro-oftalmologie la Facultatea de Medicină din Tel Aviv.
După aproape douazeci de ani de „tacere poetica”, în anul 1979 a reînceput să scrie poezii. Să scrie şi să publice poezii, dar în limba ebraică. A primit premiul de poezie Ofer Lider în Israel.
Revenită dupa 30 de ani în România, în 1990, cu ajutoare medicale, a reînceput să citească literatură în limba română şi, aşa cum spune autoarea, i s-a întâmplat un miracol: dupa 40 de ani de întrerupere, a reînceput să scrie poezie în limba română.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vincent van Gogh - Pescuitul primăvara
Data: 1887; Paris, France
Stilul: Post-Impresionism
Media: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 58 x 49 cm
Art Institute of Chicago, Chicago, IL, USA
Vincent Willem van Gogh (pronunțat în neerlandeză [vɪnˈsɛnt vɑnˈxɔx], v. AFI, n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Olanda, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franța) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu