joi, 1 iunie 2017

Vasily Dmitrievich Polenov - Vise (Pe stîncă) - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI VASILY DMITRIEVICH POLENOV

Nebunul cu ochii inchisi

Pe un munte, intr-o tara
foarte-ndepartata
sta un om cu ochii-nchisi
si spune ce ne-asteapta.
Lumea nu-l asculta
il crede un nebun
caci vorbele lui sunt
ca niste lovituri de tun.

El sta singur si linistit
Dar in ochii lui inchisi
Vede al lumii asfintit
Nebunul cu ochii lui inchisi.

Zilele trec una dupa alta
sus pe munte
si vocae lui se aude clar,
spunand foarte multe.
Lumea cea intreaga
nu se-opreste sa-l asculte
il vede un nebun ce-ndruga

de Florin Bordeianu și Nicu Covaci
formația Phoenix


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Vasily Dmitrievich Polenov
Titlul : Vise (Pe stîncă)
Titlul original: Мечты (На горе)
Data : c.1900
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Vasily Dmitrievich Polenov(in rusa: Васи́лий Дми́триевич Поле́нов; 1 iunie 1844 – 18 iulie 1927) a fost un pictor peisagist rus asociat miscarii Peredvizhniki de artisti realisti.
Nativ al St.Petersburg, Polenov a studiat sub indrumarea lui Pavel Chistyakov si la Academia Imperiala de Arte din 1863 pana in 1871. A fost coleg de clasa si prieten apropiat cu Rafail Levitsky, un adept al miscarii artistice Peredvizhniki si un fotograf renumit.
Ca licentiati, Polenov si Levitsky au locuit si muncit impreuna in „Devich’e Pole” (numele strazii „Maiden’s Field”), intro mansarda a casei Olsufevsky (caminul viitoarei sotii a lui Rafail Levitsky, Anna Vasilevna Olsufevsky). Aceasta casa este ilustrata de Polenov in pictura “Grandmother’s garden” (1878).
Polenov a fost la academiile de arta din Italia si Franta, unde a pictat un numar de picturi in spiritului academismului cu subiecte luate din istoria europeana, ca de exemplu, „Droit de Signeur” (1874), galeriile Tretyakov; in acelasi timp a pictat si in aer liber.
Polenov a luat parte la razboiul ruso-turc (1877-1878) ca artist de razboi. Reintors din razboi, el s-a alaturat miscarii Peredvizhniki, luand parte la expozitiile lor mobile. Lucrarile lui au castigat admiratia lui Pavel Mikhailovich Tretyakov, care a achizitionat multe dintre lucrarile lui pentru galeria sa.
In ultimii parte a anilor 1870, Polenov s-a concentrat asupra picturii de peisaje in traditia realista a lui Aleksey Savrasov si Fyodor Vasilyev.
Schitele lui Polenov cu Orientul Mijlociu si Grecia (1881–1882) au pavat drumul lui spre capodopera sa, „The Christ and the Sinner” (1886–87), o abordare interesanta de a actualiza sitemul pictural al academismului. In lucrarile de la sfarsitul anilor 1880, Polenov a incercat sa combine subiectele Noului Testament cu peisajele. Inca din anii 1870, Polenov a inceput sa lucreze si decoratii la teatre.
Polenov a fost ales membru al Academiei de Arte din St.Petersburg in 1893, si a fost decorat cu titlul de Artist al Poporului in 1926. Timp de multi ani a pregatit tineri pictori la Scoala de Pictura, Sculptura si Arhitectura din Moscova. Printre elevii lui s-au numarat Abram Arkhipov, Isaac Levitan, Konstantin Korovin, Emily Shanks si Alexandre Golovine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu