duminică, 30 iulie 2017

Julian Onderdonk - stejari în Ranch-ul Williams, Bandera - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JULIAN ONDERDONK

* * *

Dragostea îmi devastează inima:
furtuni sălbatice biciuiesc munţi dezolanţi,
dezrădăcinând stejari.

de Safo din Lesbos
---------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Julian Onderdonk
Titlul: stejari în Ranch-ul Williams, Bandera
Titlul original:
Data: 1915
Stilul: impresionism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Julian Onderdonk (30 iulie 1882 – 27 octombrie 1922) a fost un pictor texan impresionist, supranumit „tatal picturii din Texas.”

Julian Onderdonk s-a nascut in San Antonio, Texas, tatal lui, Robert Jenkins Onderdonk, pictor, iar mama lui, Emily Gould Onderdonk. A crescut in Texasul de Sud si a fost un desenator si pictor entuziast. Ca adolescent, Onderdonk a fost influentat si a fost pregatit de proeminentul artist texan, Verner Moore White care locuia in San Antonio in acea perioada. A urmat cursurile West Texas Military Academy, absolvind in 1900.

La varsta de 19 ani, cu ajutorul unui vecin generos, Julian a plecat din Texas pentru a studia cu renumitul pictor impresionist american, William Merritt Chase. Julian si-a petrecut vara lui 1901 in Long Island la scoala de arta Chase’s Shinnecock School of Art. A studiat cu Chase doi ani si a plecat in New York City pentru a incerca sa-si castige existenta ca artist in aer liber(en plein air). Pe cand se afla in New York a cunoscut-o si s-a casatorit cu Gertrude Shipman, iar curand au avut un fiu.

Onderdonk s-a reintors la San Antonio in 1909, unde a produs cele mai bune lucrari ale sale. Cele mai populare subiecte au fost peisajele cu flori albastre de lupin. Onderdonk a murit pe 27 octombrie 1922 in San Antonio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu